lördag 17 april 2010

Bloggkommentarer.

Nog är det något besynnerligt.

När min blogg blev "hackad" så hörde många människor av sig och beklagade det, de gillade min blogg. Inget fel i det i sig givetvis, jag blev glad för stödet och det var viktigt för mig när jag startade bloggen igen.

Men jag funderade vid något tillfälle, varför hade de där människorna som gillade min blogg aldrig hört av sig tidigare? Visst, hälsan tiger still. Jag är ofta sådan själv. Jag besöker ibland siter som jag ibland borde kontaktat och bara skrivit att jag gillar arbetet som ansvariga ägnar åt dem.

Jag vet också att vissa bloggansvariga får få kommentarer. Men många av dem är typ "jag gillar det och ogillar det". Jag klandrar inte det, kan själv besöka sådana bloggar ibland. Syftet med den här bloggen är däremot något mer. Att förmedla information som andra kan använda för att jobba för mänskliga rättigheter.

Bland andra svenska bloggar om homorättigheter följer jag bl.a. Tor Billgrens Antigayretorik. Av någon orsak så blir det ofta flera kommentarer efter bloggposterna. Tolka mig rätt. Jag unnar verkligen Tor det. Och ibland är det ju kritik mot honom i kommentarerna.

Men det är besynnerligt att folk som säger sig gilla min blogg aldrig skriver kommentarer här men däremot ibland på Tors blogg. Vad är det jag skulle behöva göra för att skapa mer debatt?

Visst, jag vet att Tor ofta fokuserar på temat homo och religion vilket oftare orsakar debatter än homopolitik. Men så enkelt är det nog inte.

Jag skriver ofta en recension här på fredagkvällarna, hade planerat preliminärt att göra det även igår. Men jag konstaterade att en viktig nyhet som att Island inför en könsneutral äktenskapslag inte medförde någon kommentar här. Island har få människor men det är ett nordiskt land.

Hur svårt är det att skriva att det är kul att även Island inför homoäktenskap om det är det du tycker? Eller om du är emot. Folk måste inte berömma mig, men kan skriva något. Eller är de flesta bloggbesökare så blasé att en nyhet om att Island får en könsneutral äktenskapslag är en icke-nyhet.

Jag kände igårkväll att jag har ingen som helst orsak att ägna en timme åt att få ihop en recension, den timmen kunde jag ägna åt något annat när det blir en sådan respons.

Visst ska jag behålla den här bloggen. Trenden är för övrigt att bloggen får fler besökare månad för månad vilket är glädjande. Jag blir nog entusiastisk igen om några dagar. Men jag ville trots det skriva det här spontana meddelandet en lördageftermiddag.

24 kommentarer:

  1. Det är svårt att säga varför du inte får så mycket kommentarer. I viss mån tror jag att det beror på att varje blogg så att säga utvecklar en kultur; om jag t.ex. tittar på Tor Billgrens blogg verkar den ha ett gäng stammisar som ofta kommenterar (dig inkluderad), vilket innebär att det ofta finns en diskussion att hoppa in i. Att vara först att kommentera kan ju innebära en tröskel.

    För egen del beror det på teknikaliteter - sen jag började använda Google Reader har jag kommit längre bort från bloggarna jag läser, och kommenterar nästan aldrig. Det är ju bra att bli påmind emellanåt att det faktiskt är värdefullt att kommentera (särskilt på små bloggar). Det ska jag försöka göra mer igen!

    SvaraRadera
  2. Jag vet hur det känns, när man lägger ned massor med tid på någonting och inte känner att man får bekräftelse för vad man gör. Jag kommenterar ofta bloggar, men i och med att jag läser enormt många bloggar blir det inte många kommentarer per blogg. Denna blogg läser jag med stor behållning och stort intresse, men hbt-frågor är inte min närmaste hjärtefråga.

    SvaraRadera
  3. Det blir en ond cirkel också, jag kan ju inte kommentera vartenda inlägg om ingen annan gör det...

    SvaraRadera
  4. Hej Bengt,
    Det kan ju bero på att du just inriktar dig på information och inte lika mycket på debatt, som Tor gör. Det är inte lätt att kommentera när dina inlägg är extremt skarpa och "krispiga".

    Därför fick du en bra feed-back när bloggen gick ner - uppenbarligen finns det en massa människor som är intresserade av informationen - men som väljer att inte kommentera den. Antingen är den sann (infon alltså) eller så är den i deras ögon falsk. Men inläggen öppnar inte för retoriska påhopp :) vilket jag tycker är en fördel. Så även om man tycker att infon är "falsk" - kan man inte säga något, då allt är väldigt logiskt skrivet :).

    Mvh.

    Jay

    SvaraRadera
  5. Jag fick en gång höra av en bekant som brukar läsa min blogg att jag skrev så bra och uttömmande att det inte fanns nåt att tillföra. Det berömmet slickade jag förstås i mig, även om jag tog det med en stor nypa salt.

    Jag håller alltså med Jay. Din blogg har karaktären av nyhetsförmedling, och som sådan är den väldigt värdefull. Särskilt mycket uppskattar jag ditt arbete med att skriva till våra riksdagspartier och göra jämförelser dem emellan. Jag tror att din genomsnittsläsare känner att du sällan eller aldrig är någon Tyckare, utan alltid har väldigt bra på fötterna. Det lockar säkert till färre kommentarer än en blogg som är mer polemisk och som påstår saker som är lätta att argumentera emot.

    Så du kan ta lätt på bristen på kommentarer, tycker jag, och glädja dig åt antalet läsare. Tack för att du kämpar på!

    SvaraRadera
  6. Hej!

    Tack för de vänliga kommentarerna.

    Jag vill förtydliga att det inte främst var beröm jag sökte när jag skrev den här bloggposten även om det givetvis är vänligt av er.

    Den typ av kommentarer jag egentligen gillar bäst är såna som när Fredrik Stangel skrev något om situationen i östra Asien. Han lämnade ett kompletterande perspektiv. Och när jag besöker andra bloggar så menar jag att den typen av debatter ofta är mest givande.

    Jag ska förtydliga att jag oftast gillar skriva här på bloggen och vet att infon är uppskattad även om det inte är några kommentarer. För det mesta bryr jag mig inte.

    En orsak till att jag kanske reagerade extra i fredags var för att jag haft en debatt på bloggen Antigayretorik med Ruben Agnarsson (från tidningen Världen idag) som igen och igen antydde att jag accepterar övergrepp på barn. Även om jag inte har någon som helst respekt för Agnarsson så är det givetvis man blir påverkad (om än marginellt) av att någon anklagar dig för att acceptera pedofila övergrepp på barn. Det är oförskämt.

    Så jag konstaterade i fredags att det hade varit positivt om man kunde haft andra mer konstruktiva debatter. Ofta är det folk som är mest onyanserade och extrema (åt olika håll) som flitigast skriver bloggkommentarer. Ibland är det negativt för debatten även om jag är för deras yttrandefrihet givetvis.

    Emil

    "Att vara först att kommentera kan ju innebära en tröskel."

    Det är helt sant, men någon måste vara först. Och jag hoppas inte det är någon rädsla att "göra bort sig" för ingen kräver ju att folk ska vara experter.

    Fredrik

    För min del är det inget problem om du ofta är ensam kommentator. Men det kanske blir jobbigt för dig om du ska kommentera varje bloggpost. Du har (kanske) ett liv utanför Helds HBT-nyheter. :-) Men som sagt kul du skriver.


    Niclas

    Ja, jag resonerar ofta också så, att "hälsan tiger still". Men ibland skulle jag gilla feed-back om inte annat så för att bloggen skulle kunna utvecklas. För ofta är det i den konstruktiva dialogen som något förbättras.

    Det är ungefär som när man håller föredrag och ingen har några frågor efteråt. Även om de flesta verkade gilla föredraget så är det nästan alltid roligare om folk kommenterar efteråt, även om en del är kritiska. Om inte annat så kan det få dig själv att förbättra argumenteringen.

    Bengt

    SvaraRadera
  7. Hehe, men som tidigare kommentatorer här redan har påpekat är det inte alltid du utelämnar någonting man kan komplettera med. Du får helt enkelt börja skriva sämre... ;)

    SvaraRadera
  8. Eller så får du skriva sämre kommentarer Fredrik så att folk i alla fall kan kritisera dig. :-)

    Bengt

    SvaraRadera
  9. Eller hur. Jag får börja skriva kompletterande kommentarer späckade med faktafel.

    SvaraRadera
  10. Jag ska behålla bloggen men har förlorat inspirationen att skriva. Men hittar nog inspiration igen senare.

    Bengt

    SvaraRadera
  11. Jag har sagt det förr och jag säger det igen - dina långa inlägg inbjuder inte till kommentarer.

    Ofta orkar jag inte till sista raden och då kommenterar man kanske inte heller.

    Om kommentarer har ett egenvärde bör du nog korta inläggen och bara skriva om ett ämne åt gången.

    Mattias

    SvaraRadera
  12. Mattias

    Tycker du att du inte orkar läsa bloggposterna till sista raden vet jag inte inte varför du besöker den här bloggen. Det är ju många andra bloggar som skriver mer snuttifierat.

    Tidigare var det väl du som berömde att jag inte snuttifierade men det var kanske innan du hade svårt förklara varför jag inte har koll på teologin men sedan inte kunde ge något exempel.

    Och varför det skulle ge färre kommentarer att skriva om flera saker i en bloggpost år en gåta. Då är det ju fler ämnen att kommentera.

    Men jag konstaterar du inte gillar bloggen som den fungerar, och det har du rätt att tycka. Men då är det andra alterantiv.

    Bengt

    SvaraRadera
  13. Framförallt tar det tid att etablera en blogg, Bengt. Jag har drivit min sedan 2005 och dessförinnan bedrev jag liknande arbete på min (numera vilande) hemsida. Så tappa inte sugen.

    SvaraRadera
  14. Hej Tor

    Jo, det är sant att det ofta är en process få en blogg etablerad.

    Som jag skrev tidigare så får du Tor också mycket mer kritik från kommentarerna så tappa inte sugen du heller. :-) Det är både plus och minus ibland med kommentarer.

    Bengt

    SvaraRadera
  15. Givetvis får folk skriva konstruktiv kritik här.

    Dvs hur vill ni som gillar den här bloggen att den ska bli ännu bättre?

    Att jag reagerade på Mattias var för att jag tolkade som ensidig kritik.

    Är mina bloggposter generellt för långa? Jag är väl medveten om att det är inte ibland är enkelt avgöra rätt längd. Jag vill som sagt inte att den här bara ska vara någon snuttifierad tyckarblogg som vissa andra, å andra sidan måste materialet vara haneterligt och inte för långt eftersom folk har begränsat med tid och ofta besöker många hemsidor.

    När det gäller att jag tidigare blandat flera nyheter i samma bloggpost (ofta med andra nyheter som uppdateringar) har att göra med att jag få vill ut huvudnyheten till så många som möjligt och det får jag när jag sedan länkar till bloggposten om andra nyheter. Men jag har konstaterat att det är problematiskt att blanda för mycket och är nu mycket restriktiv med det.

    Skriv även andra tips om förbättringar av bloggen.

    Bengt

    SvaraRadera
  16. Sedan vill jag skriva att det egentligen är bra att frikyrkoengagerade och kd-politikern Mattias (jag gissar här det är den Mattias som skrivit här tidigare) visar en mänsklig sida. Han blev sur för att jag sa till på skarpen när han anklagade mig för att inte ha koll på teologi. Utan att han kunde konkretisera sig.

    Det är många kristna som snackar om att vända andra kinden till och att de beter sig generellt bättre etiskt än ateister och andra. Även om de givetvis erkänner att de har sina fel och brister.

    Min erfarenhet är att kristna, muslimer etc beter sig likadant som ateister, dvs då vänder sällan andra kinden till, de intrigerar så där lagom inom sina partier, de använder ibland sanningen vårdslöst om det gynnar deras egna intressen, de är lika långsinta, hämndgiriga, svartsjuka etc som andra människor.

    Och det är mänskligt. Men det som jag vänder mig emot är att man låtsas man noga följer sina religiösa böcker när det gäller vissa citat men inte jobbar mer för att som Jesus skrev "vända andra kinden till".

    Där är ateister generellt mer hederlig och mindre hycklande.

    Bengt

    SvaraRadera
  17. Bengt:

    Kommentarer är överskattade. De säger inte ett dugg om en bloggs popularitet. Det gör inte heller antalet inlänkar (vilket är det sätt som många topplistor värderar bloggars popularitet efter). Det viktiga är vilka som läser.

    Precis som Tor har jag bloggat i många år. De första åren körde jag med en teknik som inte tillät läsarkommentarer. Jag lyckades bygga upp en hyfsat stor läsekrets ändå. Sedan bytte jag till modernare teknik som gjorde det möjligt med kommentarer. Jag prövade ett tag men mina erfarenheter var mest negativa så jag tog bort alla möjligheter att kommentera direkt på bloggen. Det har inte påverkat min besöksstatistik eller antalet prenumeranter negativt. De som verkligen har något vettigt att tillföra brukar skicka epost. Ibland lägger jag ut läsarnas epost i bloggen.

    Vad jag vill ha sagt är bara att kommentarer inte är ett mått på en bloggares förmåga att nå ut. Att din röst saknades när din blogg försvann är bevis för att du lyckats.

    SvaraRadera
  18. Hej Christopher

    Tack för din kommentar.

    Bengt

    SvaraRadera
  19. Jag vill återigen förtydliga att jag uppskattar konstruktiv kritik. Jag hatar destruktiv kritik som "jag ogillar det du skriver men kan inte konkretisera vad det är för fel" men gillar konstruktiv kritik "gör det här så blir din hemsida ännu bättre"

    Vill ni inte skriva det här (vilket jag respekterar) så kan ni maila mig

    heldbengt@hotmail.com

    Min röst för HBT-rättigheter ska vara kvar. Men med din hjälp kanske den blir ännu tydligare.

    Bengt

    SvaraRadera
  20. När man jämför med Billgrens blogg, kan det också ha att göra med att hans blogg i högre grad är en krönika över illa underbyggda påhopp och idel dumheter folk gör och kläcker ur sig. Det är svårt att säga om det engagerar folk mer, men det torde inte vara för mycket sagt att det i högre grad upprör såväl meningsfränder som meningsmotståndare.

    Din blogg här är en mycket värdefull svenskspråkig sammanställning av nyheter, men har som sådan mer karaktär av nyhetssida. Det kanske är mer att glädjas åt, att till skillnad från andra nyhetssidor (alla som läst kommentarer till artiklar på våra stora dagstidningars vävsäten vet vad jag talar om) är de kommentarer som ändå förekommer inte till 98% skrivna av galningar.

    SvaraRadera
  21. Hej Fredrik

    Tack återigen för ditt engagemang.

    Men trots det vill jag fråga er som som gillar min blogg att berätta om ni tycker att jag skriver för långa bloggposter. Jag är helt medveten om den debatten givetvis. Känn er fria om ni tycker jag ska dela upp bloggposterna i mindre delar. Jag lovar inte att följa era råd, men jag lovar att lyssna på dem. :-)

    Bengt

    SvaraRadera
  22. Fredrik

    "Ska tillägga att sidan hängde sig fyra gånger när jag försökte skicka ovanstående kommentar... Det är alltså ibland allt annat än enkelt att kommentera överhuvudtaget. ^^"

    Egentligen vill jag inte avslöja det här, men jag har vissa kontakter med Peking. Maila mig så ses vi i sommar på en bögbar i Shanghai. Kinas kommunistparti betalar resan. :-)

    Bengt

    SvaraRadera
  23. Bengt

    Det var ett försök till konstruktiv feedback - men vill du fortsätta vara sur så gärna för mig.

    Mattias

    SvaraRadera
  24. Mattias

    Jag tyckte det är du som fortsätter vara sur när du skriver en sådan kommentar. Men nåja.

    Bengt

    SvaraRadera