tisdag 2 mars 2010

Äktenskapsdebatten startar äntligen i Storbritannien.

Äktenskapsdebatten har äntligen startat även i Storbritannien. Och redan i vår ska brittiska parlamentet rösta om religiösa samfund ska ha rätt att förrätta partnerskap för samkönade par.

I Storbritannien har lagarna när det gäller homosexuellas och bisexuellas rättigheter radikalt förändrats de senaste 10-15 åren. Från att ha haft Västeuropas homofientligaste lagar 1995 så är landet nu bland de homovänligaste.

Samkönade par har möjlighet att ingå partnerskap som ger i princip samma juridiska rättigheter som äktenskap för olikkönade par. Homopar har rätt att adoptera på samma villkor som heteropar och inseminationer är möjligt för lesbiska kvinnor vid kliniker. Landet accepterade tidigare inte juridiska könsbyten men fick för några år sedan Europas mest frihetliga könstillhörighetslag.

Men trots att de tre största partierna, socialdemokratiska Labour, konservativa Tory och liberala Liberal Democrats, alla är HBT-vänliga idag så har inget av dem engagerat sig för en könsneutral äktenskapslag. Även delar av den brittiska gayrörelsen har varit frånvarande i debatten.

Välkände gayaktivisten Peter Thatchell är dock en av dem som tydligt kritiserat den socialdemokratiska regeringen för att den inte sagt ja till homoäktenskap. Även det parti som Thatchell är med i, det gröna partiet Greens, är för reformen. Men bland de största partierna i landet har det varit tyst.

Fram tills nu. Nick Clegg, ordförande i Liberal Democrats, förtydligade i en intervju i gaytidningen Attitude i januari i år att han är för homoäktenskap.

Den brittiska gaysiten Pinknews har en artikel om det.
He also said that gay couples in civil partnerships should be able to call themselves married, making him the most progressive of the three main party leaders on the issue....

On gay marriage, he told the magazine: “If we don’t want to discriminate, why do we make differences in language? Language is a hugely important signifier of how we segment society and how you seek to create differences between people. Since we don’t want to make differences on this and the law has moved a great deal to do that, we should be linguistically the same too.”
Eftersom Storbritannien har parlamentsval senare i år (de flesta gissar det blir i maj, det är landets statsminister som avgör datumet inom fem år efter senaste parlamentsvalet) så har partierna börjat förtydliga vad de vill göra inom HBT-politiken de närmaste åren.

Liberalerna är det HBT-vänligaste av de tre viktigaste partierna. De vill avskaffa undantagen för religiösa samfund i lagarna mot diskriminering av homosexuella och bisexuella, är för att lagarna mot diskriminering och hets även ska skydda transpersoner, för att män som har sex med män ska kunna bli blodgivare och för att de som är förföljda p.g.a. sin sexuella läggning ska kunna få asyl.

Socialdemokraterna har genomfört många viktiga reformer det senaste decenniet och de konservativa har gjort en helomvändning från homofientligt till homovänligt parti. Det är enighet bland de tre partierna att behålla de reformer som redan genomförts. Eftersom de konservativa leder i opinionsmätningarna är det viktigt att deras ordförande David Cameron varit tydlig att det inte blir några försämringar om han blir ny statsminister.

Han är dock mer försiktig när det gäller att lova nya reformer. Från en annan Pinknewsartikel.
Although he said no new legislation was needed to protect gay people, he went further than any other Tory leader has in spelling out his support for equality.
Cameron sa dock att han är för att män som har sex med män ska kunna bli blodgivare. Något förvånande ville han också att homosexuella flyktingar lättare ska få asyl. Socialdemokraterna och de konservativa har annars närmast tävlat om vilket av partierna som är för den mest restriktiva flyktingpolitiken och homosexuella flyktingar har blivit avvisade med argumentet att de inte blir förföljda om de "är diskreta". Ett oacceptabelt resonemang givetvis, det är som att avvisa politiska flyktingar med argumentet att de inte får problem om de är "diskreta".

Även om Labour och Tory är ganska nära varann idag inom HBT-politiken så är det viktigt att konstatera att de konservativa ännu har problem med en homofientlig minoritet i partiet. Labour och Liberal Democrats är mer eniga i sitt engagemang för homorättigheter än Tory.

Redan i vår kanske det brittiska parlamentet säger ja till en ny homoreform. Det är nu debatt om att religiösa samfund, om de själva vill det, ska få förrätta partnerskap.

Från en Pinknewsartikel.
An amendment to the Equality Bill will be tabled in the House of Lords tomorrow by out gay peer Lord Alli to give gay couples the new right.

Currently, civil partnerships legislation prohibits any religious elements to ceremonies but faiths such as Liberal Judaism, the Quakers and the Unitarians have said they wish to hold them.

Support is growing for the amendment and last week, faith leaders including the Bishop of Salisbury, the Dean of Southwark and five retired bishops wrote to The Times to argue that it was “inconsistent” and “discriminatory” to ban gay couples having their ceremonies in churches willing to accommodate them.
I Sverige, Norge, Spanien, Kanada, Sydafrika och några delstater i USA har samfund rätt, men är inte tvungna, att förrätta äktenskap för samkönade par. Nederländerna och Belgien har visserligen lagar som ger homopar rätt att ingå äktenskap men där är bara borgerliga vigslar juridiskt giltiga.

Island blev för några år sedan det första landet som sa ja till att samfund har rätt, men inte är tvungna, att förrätta partnerskap. Kanske Storbritannien senare i år blir det andra landet.


Uppdatering 1

Dagens Nyheter berättar att samkönade par från och med idag kan ingå äktenskap i USA:s huvudstad Washington DC. Sedan tidigare är homoäktenskap tillåtet i fem delstater i USA.

Även Svenska Dagbladet, Sydsvenska Dagbladet och Dagen har artiklar om det.

2 kommentarer:

  1. Skönt att höra att det gâr framât!
    Och bra med initiativ till att göra det lättare för HBT-flyktingar att fâ asyl.

    SvaraRadera
  2. Jon

    Jo, det brittiska samhället har verkligen förändrats.

    När det gäller HBT-flyktingar är jag dock inte helt optimistisk. Opinionen inom konservativa Tory är mer åt att man ska skärpa flyktingpolitiken ännu mer än vad Labour gjort det senaste decenniet. Redan idag är det generellt betydligt svårare få stanna asyl i Storbritannien jämfört med i Sverige.

    Den brittiska HBT-siten Pinknews berättade för någon vecka sedan om en opinionsmätning bland parlamentsledamöter och kandidater från Tory inför parlamentsvalet senare i år.

    "Meanwhile, a Times questionnaire showed that two thirds of the 100 candidates surveyed believe gay couples should have “exactly the same rights as heterosexual couples”.

    The Times found that candidates tended to be more liberal than sitting MPs. Eighty-four per cent of MPs thought multiculturalism was bad, compared to 48 per cent of candidates."

    Bland de som redan är parlamentsledamöter för Tory och besvarade enkäten är alltså 84 % emot ett mångkulturellt samhälle. Positivt är dock att en tydlig majoritet är homovänliga. Men för att använda en diplomatisk formuelring, att göra det enklare för HBT-flyktingar att få asyl bli nog inte prioritet nr 1 om landet får en konservativ regering. Sedan är det givetvis positivt att deras ordförnade Davic Cameron är engagerad men han är generellt liberalare än de flesta i sitt parti.

    Liberalerna är för en ganska generös flyktingpolitik, inklusive för HBT-flyktingar, men de lär inte hamna i regeringen med det valsystem som Storbritannien har.

    Bengt

    SvaraRadera