fredag 29 januari 2016

Feministiskt iniativ är för könsneutrala personnummerMarielle Alvdal, sekreterare Feministiskt initiativ, mailar följande.
Jag har varit i kontakt med Sissela och det är ett Ja från Feministiskt initiativs sida.
Sissela Nordling Blanco har tidigare varit partiet HBTQ-politiska talesperson men har p.g.a. sjukskrivning ersatts av Jonas Göthner senaste året. Nu har alltså de två största partierna utanför riksdagen förklarat de är för reformen. Det har givetvis inte varit några sensationella besked. Snarare hade det varit förvånande om inte både fi och Piratpartiet förklara sig vara positiva. Att Sverigedemokraterna är emot är väl inte heller något som får någon att reagera "det var oväntat".

Debatten om det här startade på allvar när Vänsterpartiet förra sommaren blev för reformen. Det som är spännande är givetvis hur övriga sex av Sveriges 10 största partier ska reagera. Och där är det mer otydligt.

Innan jag nu förde in den här reformen i min poängbedömning av partiernas HBT-vänlighet hade 5 av dem full pott, förutom v, fi och pp även Miljöpartiet och Folkpartiet. Ska bli intressant att följa om de de två senare före sommaren kommer att ta ställning för den här trans-reformen eller vill det låta de tre andra ensamma få maxpoäng i min rapport sommaren 2016. Vill mp som regeringsparti "utmana" heteronormen på allvar, även när d nu är vid makten? Ska Liberalerna driva sin HBTQ-profilering ett steg vidare och bli för en reform som faktiskt genomförts i bred politisk enighet i Norge med förslag från dess höger-regering?

Och var hamnar Moderaterna som i opinionsmätningar just nu är största partiet? Och Socialdemokraterna som faktiskt är främst ansvariga för politiken idag? Centerpartiet och Kristdemokraterna?

Jag redovisar efterhand som partierna förklarar vad de tycker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar