tisdag 5 augusti 2014

Stefan Löfven (s) vill utreda införande av ett tredje juridiskt kön.



RFSL arrangerade en partiledardebatt i fredags. Och för första gången fanns alla inbjudna av dem på plats. Aftonbladets sändning av den finns ännu kvar om du är intresserad att kolla en debatt som faktiskt både blev saklig och informativ.

Det som är intressant är att nästan alla partiledarna framförde någon eller några åsikter som är nya i relation till sitt partis tidigare ståndpunkter officiellt. Eller kan tolkas som det. Jag har därför kontaktat partierna senaste dagarna. Om ett parti håller fast vid samma åsikter som tidigare kommer jag inte redovisa det här utan bara det som är "nytt".

De röd-grönas statsministerkandidat, socialdemokraten Stefan Löfven (bilden), förklarade i partidebatten att han vill utreda införande av möjligheten att tillhöra ett tredje juridiskt kön. Om det även är Socialdemokraternas officiella åsikt är inte klargjort ännu men jag har mailat folk i partiet. Vanligen brukar dock partiledare vid debatter så långt som möjligt hålla sig till sitt partis attityder. Bland riksdagspartierna har tidigare Miljöpartiet och Vänsterpartiet tagit ställning för reformen och förra veckan förklarade Folkpartiet att de vill utreda om ett tredje juridiskt kön ska införas eller inte.

Moderaterna vill utreda ett avskaffande av informationsplikten för hiv.

Fredrik Reinfledt (m) tydliggjorde i RFSL:s debatt att han är för att utreda om informationsplikten för hiv-positiva ska avskaffas eller inte. Alltså den lag som gör att hiv-positiva måste berätta de har hiv innan de inleder en sexuell relation och även om parterna tillämpar säkrare sex. Trots att forskningen idag visar att smittorisken är synnerligen liten för hiv-positiva som får bromsmediciner. Moderaternas HBTQ-politiske talesperson, Olof Lavesson, lämnar i ett mail och följande kommentar.
Jag och Moderaterna står naturligtvis bakom att vi behöver en översyn av informationsplikten. Även om jag personligen tycker att den borde avskaffas. Men med de forskningsresultat som vi idag har, samt den grundläggande princip om att det aldrig går att lägga hela ansvaret på en person i en sexuell relation, så tycker vi att informationsplikten behöver ses över.
Därmed är det bara två riksdagspartier, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, som försvarar nuvarande informationsplikt för hiv-positiva och är emot en utredning. Miljöpartiet och Vänsterpartiet har tagit ställning för att avskaffa informationsplikten för hiv-positiva  och Socialdemokraterna tycker i princip detsamma även om de först vill att det ska utredas.

Miljöpartiet vill avskaffa åldersgränsen för juridiska könsbyten.

I våras meddelade Alf Karlsson, politisk handläggare hos Miljöpartiets riksdagskansli, att partiet vill sänka men inte helt avskaffa åldersgränsen för att få byta kön juridiskt. Petter Forkstam, sammankallande för Miljöpartiets HBT-nätverk, hade dock en debattartikel på HBT-siten Qx hemsida om att partiet vill ta bort åldersgränsen. Efter att jag kontaktat mp igen lämnar Alf Karlsson bl.a. följande kommentar.
I mitt svar till dig på åldersfrågan missade jag tyvärr att mp beslutat stödja en reservation i ett betänkande i Socialutskottet, om avskaffande av ålderskravet. Riksdagsgruppen ställde sig bakom detta vid omröstningen, varför det är gällande linje.
Därmed kan vi konstatera att två riksdagspartier är för att avskaffa åldersgränsen, förutom mp även Vänsterpartiet. Folkpartiet är för att sänka åldersgränsen. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna vill behålla nuvarande 18-årsgräns, övriga riksdagspartier har ännu inte tagit ställning. Den borgerliga regeringen har tillsatt en utredning om det, den ska lämna sin rapport december 2014.

2 kommentarer:

  1. Jag är rätt nyfiken på om du har sett/hört några motiveringar från SDs och KDs sida angående varför de vill behålla 18-årsgränsen för juridiskt könsbyte. Vilka risker kan det egentligen finnas med att man får ändra en rad på ett papper?

    Lika nyfiken är jag på vad regeringen tror att utredningen skall leda till, förutom att hålla några byråkrater sysselsatta. Vad finns det egentligen att utreda? För mig verkar en åldersgräns uppenbart korkad, men så är jag ju varken politiker eller jurist.

    SvaraRadera
  2. En utredning är motiverad. Dels så föregås nästan alla lagförändringar av en utredning. Poängen är att för- och nackdelar med ett förslag ska belysas samt att utredningen sedan ska skickas ut på remiss till organisationer som ska kunna lämna kommentarer.

    När det gäller om barn ska få byta kön är det extra juridiskt motiverat eftersom det verkligen inte är självklart hur en sådan reform i detalj ska genomföras.

    Hur ska barnets egen röst vägas emot vårdnadshavarnas? Ska 17-åringar få göra juridiska könsbyten även om en av vårdnadshavarna är emot det? Ska vårdnadshavare kunna byta juridiskt kön för sitt barn även om hen bara är 4 år (kan en 4-åring ta ett sådant beslut?).

    Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna tycker inte att barn är mogna att fatta beslutet om att byta juridiskt kön.

    SvaraRadera