söndag 17 mars 2019

HBTQ-kultur. Kom ut, kom in - Andrés Esteche.



Från en presentation av Kom ut, kom in (2018) av Andrés Esteche.
....Vi tar friheten för givet. Vi tar demokrati för givet. Men det är inte en självklarhet för alla. I den här boken möter vi sex HBTQ-personer som har flytt från krig, från dödshot, från blod och från misshandel. De kommer till Sverige och har med sig individuella bagage i hopp om att de ska få leva i säkerhet. Men även här finns det svårigheter. När man är van vid att det är lika med döden att älska någon av samma kön eller att identifiera sig som något annat kön än det man föddes med, är det inte lätt att berätta det för en helt främmande person. En person som inte kan språket. Och när tolken dessutom är en vän till familjen försvåras allt ytterligare. Vad skulle du ha gjort?....
Med Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet är den här boken aktuell.

Det ska ges möjlighet till familjeåterförening för icke-konventionsflyktingar samt utredas hur "humanitära skäl" återigen ska bli en orsak att få stanna. Det senare är en regel som har tolkats restriktivt tidigare och så bör det bli även framåt. Men det var en "säkerhetsventil".

Från konservativt håll hävdas det att s vikt sig för mp. Men Januariavtalet betyder att l (och kd) fått igenom sin migrationspolitik. S på ena sidan, c och mp på den andra tvingades till eftergifter. Det betyder, med rätta, att flyktingpolitiken ska vara stram men inte omänsklig.

De här berättelserna är förfärliga. 

Andrés Esteche (som för övrigt varit med i melodifestivalen) ber folk att ha överseende med att det ibland inte är grammatiskt rätt. Men när en ung man från Syrien förklarar "jag är en han" gör det berättelsen mänskligare. Boken visar hur svårt det är att avgöra asylärenden. Att folk har det tufft i sitt hemland är inte i sig ett asylskäl (även om man som människa sympatiserar med de HBTQ-personer som vill lämna sitt land), det måste vara förföljelse.

Men också att det måste finnas en "säkerhetsventil" när Migrationsverket ska göra sina bedömningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar