söndag 27 maj 2018

HBTQ-kultur. Janna - ett liv i två världar - Eva Lie.

Från presentationen av Janna - ett liv i två världar (2017) av Eva Lie.
.... I starka bilder skildrar fotograf Eva Lie sin väns mödosamma väg från att vara Jan till att bli Janna. Identitet, kampen att få vara sig själv och längtan efter kärlek är ämnen som belyses i boken. De första bilderna i boken är tagna i mitten på 1990-talet då Eva och Jan bodde grannar i Stockholm. En stark vänskap växte farm som gjorde det möjligt för Eva Lie att flera år senare följa sin vän i den långa och komplicerade processen som det innebär att korrigera sitt kön. Ocensurerat och naket får vi ta del av en historia som ytterst handlar om kampen att få vara sig själv. Bilderna i boken är tagna mellan 1998 och 2017. Boken innehåller även texter av Eva Lie som till största delen bygger på samtal med Janna och egna dagboksanteckningar....
Det är med viss tveksamhet jag gör den här recensionen. 2004 hölls det folkomröstningar i främst sydstaterna och mellanvästern i USA om det skulle vara med i delstatskonstitutionen att äktenskapet ska vara reserverat för en man och en kvinna. I alla förutom en röstade en majoritet för det. Många som var gay kände att omröstningen handlade om dem som människor (även om många konservativa säkert inte haft det syftet) och den psykiska ohälsan ökade i gruppen.

Mod från Janna.

Och när Janna får berätta om sin process från man till kvinna finns det också en risk att min recension kan tolkas som en bedömning av en människa. Men så är det givetvis inte. Det jag recenserar är Eva Lies bok.

Den här boken är medelmåttig. Bokens omslag är dåligt (det finns många bättre foton i den). Bildernas kvalité är i övrigt varierande men sällan ointressanta. Det är berättelsen som är fascinerande. Det tydliggörs vilket mod Janna har.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar