söndag 20 maj 2018

HBTQ-kultur. Barnböcker.

 

Idag ges det årligen ut fler HBTQ-relaterade barnböcker än någonsin. Här är några tips.

En familj är en familj är en familj (2018).

Det här är en av de bästa barnböckerna jag recenserat. Här finns humor och charm. Sara O´Leary har en ironi som förmodligen får även konservativa föräldrar att gilla det. Qin Lengs illustrationer är intressanta och vackra.

Jag vaktar Allan (2018).

Boken är förvisso medioker men inte ointressant. Johanna von Horn har gjort en story om en sexåring som vill ta hand om en bebis som bor ihop med ett lesbiskt par. Charlotte Ramel är ansvarig för illustrationerna. Att två kvinnor bor ihop förklaras inte, det bara är så.

Grattis Svea Fors! (2017).

Det handlar om en transflicka som planerar för ett kalas. Hennes pappa vill att bara några få barn ska bjudas in. Att hon är trans och blivit accepterad för det kommenteras som en detalj. Ebba Berg har gjort en bra berättelse. Carl Flint verkar hämtat viss inspiration från serieteckningar när det skulle göras illustrationer. Bättre än medel.

När mammorna blev kära (2017).

Den här boken hade kunnat bli bra. Camilla Gunnarsson visar stigmat som finns i en del skolor när det gäller homosexuellt föräldraskap men också att det kan lösas om skolledningen visar ansvar.  Jenny Behmer har gjort illustrationerna. Delvis är den trovärdig. Men ibland blir det för politiskt korrekt, inte genuint. Det ska spridas ut ett mångfaldsbudskap. Nästan varje stereotyp om samkönade par till barn ska det resoneras om. Boken är inte dålig. Berättelsen är intressant. Men ibland blir det mer en politisk pamflett än skönlitteratur.

De tre första böckerna vänder sig främst till 4-7-åringar. Den fjärde främst till 7-11-åringar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar