onsdag 30 maj 2018

HBTQ-kultur. Homonationalism - Anna-Maria Sörberg.


Från en presentation av Homonationalism (2017) av Anna-Maria Sörberg.
....Idag görs bögar och lesbiska allt oftare till representanter för en urban, modern och progressiv strömning i samhället. Berättelsen om den framgångsrika HBT-rörelsen, som bryter ny mark och skapar nya lagar, är en viktig byggsten i flera västerländska nationers självbild.Samtidigt växer ett nytt fenomen fram. Allt fler högerpopulistiska partier i Europa framhåller queerrättigheter för att positionera sig gentemot ”de andra” – migranter, flyktingar och muslimska grupper. En taktik som också används av politiker i Israel, i deras fall för att visa hur de särskiljer sig från sina grannländer genom en progressiv inställning gentemot homosexuella. I Homonationalism reser journalisten och författaren Anna-Maria Sörberg runt i Holland, Ryssland, Israel och Frankrike för att intervjua queeraktivister, nationalistiska bögar och forskare inom det akademiska fältet Homonationalism. Hon visar effektivt hur gayfrågan  hamnat i centrum för ett geopolitiskt spel och att sexualitet har blivit ett vapen att räkna med. Homonationalism är ett avslöjande reportage och ett rannsakande av inbillade motsättningar och oheliga allianser....
Vänsterpamflett.

Jag har tidigare haft konflikter med Tor Billgren. Men jag håller med honom i hans kritiska recension i Sydsvenska dagbladet av den här boken.

Här finns förvisso viktiga debatter. Högerpopulister som bara är intresserade av HBTQ-rättigheter när det kan användas emot invandrare. Att vissa stadsdelar i både USA och Västeuropa blivit "medelklassiga". Men som Billgren kommenterar är det här en vänsterpamflett.

PVV enda HBTQ-vänliga högerpopulistiska partiet.

För övrigt är det ännu bara ett högerpopulistiskt parti som är tydligt för att samkönade och olikkönade par ska ha samma rättigheter när det gäller äktenskap, adoptioner och inseminationer. PVV i Nederländerna som har Geert Wilders som ordförande. Och så har det varit sedan partiet bildades 2006. Att hävda att han vänder sig till HBTQ-personer av bara taktiska orsaker är nonsens. Sedan må han vara intolerant ibland i övrigt.

Jag ogillar USA:s Donald Trump varje dag i veckan men invänder emot att han enligt Sörberg infört en "skräckregim". Skräckregimerna hittar du sällan i väst, däremot i länder som Iran och Saudiarabien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar