söndag 27 maj 2018

HBTQ-kultur. Barnböcker del 2.



Från en presentation av Askungen (2018) av Alexander Jansson och Sofia Jensfelt.
.... Askungen drömmer om äventyr och glädje. Bort från sin faster och sina kusiner som är hemska att bo med. En dag bjuder Prinsessan in hela riket till bal, men Askungen måste stanna hemma och göra sina sysslor. Dagen efter undrar alla vem den dansande främlingen var. Prinsessan är så nyfiken att hon skickar ut sin specialstyrka för att leta. Känslor, skratt och eftertanke allt ryms i klassiska sagor! Nu tar sagoskatten klivet in i samtiden. Moderna sagor, helt enkelt....
Det här är en av de bästa HBTQ-relaterade barnböcker jag recenserat. Det är inte lätt att göra om en klassisk saga, det riskerar att bli en PK-ängslig variant, men Janson och Jensfelt lyckas med det. Realism kombineras med fantasi. Bäst är dock Silvy Strands illustrationer. Teckningarna är i romantisk stil och vackra. Även om det handlar om ett lesbiskt par är det kulturellt så bögigt och kitchigt att Mark Levengood verkar vara hetero i jämförelse.

Hästen och Husse (2017).

Boken från Susanne Pelger är udda och kort men inte ointressant. Hussen klär sig ibland som kvinna och hästen beter sig som en hund. Anna Södergård har gjort illustrationerna som är färgstarka och moderna. Något bättre än medel.

Edwin och klänningen (2018).

Illustrationerna av David Hensan är besynnerliga men det finns ett driv i berättelsen från Susanna Vidlund. Medioker.

Julia finns inte (2017).

Eva Salqvist har gjort en bra bok om Julia som successivt blir Julian, Visst blir det stereotypt ibland men oftast trovärdigt. Man vill veta hur det ska sluta.

De tre första böckerna vänder sig främst till 3-7-åringar. Den fjärde till 8-12-åringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar