tisdag 8 september 2009

Partipolitiseringen måste bort från Svenska kyrkan.

Jag ska, med början idag, på allvar granska Svenska kyrkan, kyrkovalet 20 september 2009 och dess betydelse för HBT-rättigheter. Min redovisning av de olika nomineringsgrupperna ("partierna") planerar jag göra så rättvisande som möjligt - men givetvis som vanligt med ett HBT-vänligt perspektiv.

Jag ska inte rekommendera folk att rösta på ett visst parti i riksdagsvalet 2010. Mina bloggbesökare är oftast så kloka att de själv kan avgöra det efter att fått information bl.a. här om vad partierna säger och gör när det gäller HBT-rättigheter.

Men inför kyrkovalet 2009 menar jag att det är mycket viktigt att partipolitiseringen försvinner från Svenska kyrkan. Jag har betydande respekt för många av de människor som engagerar sig i de partipolitiska grupperna. De flesta av dem har integritet och vill förbättra samfundet. Men systemet är helt fel och närmast absurt.

För hade du och jag menat det vore vettigt om folk som engagerar sig i andra samfund hade startat olika partipolitiska grupper?

Socialdemokraterna i Missionskyrkan menar att det är teologiskt rätt att man ska bilda ett gemensamt samfund med Metodistkyrkan och Baptistkyrkan, men Kristdemokrater i Missionskyrkan är emot det. Moderaterna i Missionskyrkan vill ha en ny utredning innan de avgör sin policy.

Ni kan ju själv konstatera hur absurt det blir närhelst vi skulle tillämpa Svenska kyrkans partipolitisering på andra samfund. För att inte tala om andra typer av föreningar.

Om nu folks partiidentitet är så avgörande för vissa att de måste ha den med sig även utanför politiken, varför bildar inte fp-engagerade som bor i bostadsrätt grupper, typ "Folkpartister i Brf....". Och sedan kan ju s-engaerade ha en annan lista "Socialdemokraterna i Brf....".

Många som brukar rösta på samma partigrupper i riksdagsval och kyrkoval gör det av slentrian, för hur många av dem har noggrannt granskat alla gruppers program och varit beredda (inte bara teoretiskt, utan att verkligen göra det) att rösta på ett "annat parti" i kyrkovalet än de brukar göra i riksdagsvalet?

Folkpartister i Svenska kyrkan är inte mer fria än att de har information om sig själva på Folkpartiets hemsida. Ofta är situationen även så för grupper med koppling till kd, mp och v. Ännu värre är givetvis Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna där partistyrelsen eller motsvarande avgör deras program inför kyrkovalen.

Söndagen 20 september 2009 ska jag rösta på nomineringsgruppen Öppen kyrka. Bland de grupper som är fria från partipolitisering är det de som tydligast har en homovänlig policy.

Svenska kyrkan är inte någon statskyrka 2009. Politiskt engagerade borde respektera det och respektera sitt samfund. De kan visst då stanna kvar och jobba men göra det i grupper som inte har någon partipolitisering.

Jag bedömer att det skulle vara bra för Svenska kyrkan. Då hade "partipolitikerna" i sitt engagemang helt kunnat fokusera på vad som är bra för samfundet och strunta i sina partier.

Det är det vi brukar kalla för ett civilsamhälle.


Mer info om Svenska kyrkan och kyrkvovalet 2009.

Dagen

Uppdatering 1

Tidningen Dagen berättar att de startar en egen site för kyrkovalet 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar