söndag 17 april 2011

Konflikt om svensk version av kampanj mot homofobi.

I USA startade förra året en kampanj, It gets better. Det var en reaktion mot en rad uppmärksammade självmord bland HBT-ungdomar. Kampanjen blev en succé som t.o.m. fick president Barack Obama att engagera sig. På Youtube avslöjas att det nu ska ges ut en bok om projektet.

Hittills har det inte varit någon svensk version av kampanjen, men efter en konflikt har det de senaste dagarna plötsligt blivit två "Det blir bättre"-kampanjer. Och HBT-debattörer har hamnat på olika sidor i konflikten.

Från Qx.
I den amerikanska kampanjen har såväl "vanligt folk" som kändisar, liksom politiker, bland dem president Obama, medverkat. Vid QX GayGala fick Joel Burns ta emot tidningen hederspris för sin insats i kampanjen. Under ett stadsfullmäktigemöte berättade han öppet och gripande om problem han haft som ung. Och sa till de unga lyssnarna att "Det blir bättre".

Kampanjen fick i höstas en efterföljare även i Finland. I Sverige tog bloggaren Micke Kazarnowicz upp kampanjidén genom att via Facebook uppmana alla som vill visa unga hbt-personer sitt stöd att bära lila den 27 oktober. Omkring 100 000 personer lovade att följa idén.

Nu har TV3 och produktionsbolaget Meter Film och Television tillsammans med Rädda Barnen tagit upp budskapet och gjort en TV-satsning. Programmet leds av Renée Nyberg och bland de medverkande märks Jonas Gardell och Peter Jöback men även Magdalena Graf, Ara Abrahamian och Linda Lampelius. I TV3-sändningen är det därmed inte enbart hbt-ungdomar situation som lyfts fram.

Att den ursprungliga kampanjen utökats till att omfatta fler ungdomar ifrågasattes i en Dagens Nyheter-krönika av Johanna Koljonen och bloggaren Micke Kazarnowicz gick i veckan till hårt angrepp mot satsningen genom ett blogginlägg och periodvis mycket hårda Twitterkommentarer.

Kazarnowicz säger att Rädda Barnen "stjäl" kampanjidén och "förringar" därmed hbt-ungdomars situation. Kampanjen ses som en "varumärkesstöld" och en förvrängning av det ursprungliga budskapet

Han reagerar extra kraftfullt eftersom Rädda Barnen tidigare tagit aktiv ställning mot möjligheten för samkönade par att prövas för adoption. En reform som antogs av riksdagen 2006. Först 2008 ändrade organisationen inställning.

Under fredagen öppnade Micke Kazarnowicz sajten detblirbättre.se med stöd av såväl RFSL som RFSL.Ungdom.

- Det är viktigt att ge stöd till de unga hbt-personer som har det svårt. Kampanjen ska visa att det blir bättre, till exempel genom att få kompisar som förstår en, att komma till en fritidsverksamhet för hbt-ungdomar, eller genom att man blir äldre, säger Emelie Mire Åsell, förbundsordförande i RFSL Ungdom....

- Att säga att någon är mera värd som mobbad för att han eller hon är homo istället för fetto, muslim eller svart är ett konstigt resonemang, svarar Jonas Gardell. Tvärt om anser jag att det är väldigt bra att visa att ett utanförskap eller utstötthet inte har olika grunder utan handlar om människans rädsla för det som är annorlunda och viker av. Det är väldigt nyttigt att man inte skiljer åt utan ser att det är ett och detsamma - rädslan för det annorlunda.
Micke Kazarnowicz kampanjsite hittar du här och Rädda barnens här.Ikväll 21.00 sänds det första avsnittet av "Det blir bättre" i TV3.

Själv tycker jag både Kazarnowicz och Gardell har sina poänger. Den senare har givetvis rätt i att det inte är fel att inkludera fler grupper. Tvärtom kan det ofta vara pedagogiskt för att nå mainstreampubliken.

Samtidigt är det sant det Kazarnowicz och många kritiker framför, att det ursprungliga fokuset på HBT-ungdomar försvinner. Och det främsta syftet med kampanjen i USA var att nå dem. Men främst förtjänar Rädda barnen kritik för att de inte hittar på något eget namn utan försöker få goodwill från ett koncept som de inte helt vill tillämpa i den svenska versionen.

Men inget ont som inte har något gott med sig. Nu blir det två kampanjer.

1 kommentar:

  1. Nathaniel Lindén17 april 2011 kl. 21:05

    Jag tycker det är lite småaktigt av Kazarnowicz att ge sig på ett program som riktar sig till att bekämpa mobbning och ge kraft åt de som utsätts för detta.
    I sak kan jag förstå honom, då ursprunget riktade sig till den begränsade delen av USA's unga som är hbt.
    Min förhoppning är att "mainstreamandet" kan öka kunskapen kring vad vi som mobbade HBT-individer går igenom.

    SvaraRadera