söndag 21 oktober 2018

HBTQ-kultur. Gay, straight eller mittemellan? - Oskar Sternulf.


Om man skulle bedöma den här boken, Gay, straight eller mittemellan? (2018) efter sin ambition hade den fått femma i betyg på den gamla skalan. Visst är den välvillig. Visst ger den viktig information. Och den är pedagogisk. Oskar Sternulf har varit ute och träffat skolelever och sedan sammanställt en del frågor och svar om hur det är att vara HBTQ. Problemet är att Sternulf ibland slarvar.

Men låt oss börja med det positiva. Kollar man fotot av Sternulf är han förmodligen den vackraste mannen jag recenserat. Men det ska jag givetvis inte kommentera eftersom det vore sexualiserande. ;-) Därför ska vi närma oss innehållet.

Sternulf reder ut många missförstånd typ att en heterosexuell cis-person inte kan gå med i en HBTQ-parad utan att ha några HBTQ-kompisar med sig. Men det finns en del absurda kommentarer.

Från sid 20.
"HBTQ-personer får exempelvis inte alltid ge blod. Kring den här processen är det mycket strängare  regler än för heterosexuella. Det underligaste är att allt blod testas, oavsett läggning, så skulle det inte kunna användas för att rädda liv, syns det direkt när det analyseras."
Alltså det finns så många sakfel där att man nästan inte vet var man ska börja.

1. Sternulf är cis-normativ om än säkert omedvetet. Igen och igen placerar han i sin bok heterosexuell som motsats till HBTQ-person. Trots att många transpersoner identifierar sig som hetero.

2. Det finns ingen regel om att "HBTQ-personer" inte får ge blod på samma villkor som andra. Regeln är att män som haft sex med andra män senaste 12 månaderna inte får vara blodgivare.

3. Det är inte så att hiv alltid avslöjas vid ett test. Hiv i sig kan inte upptäckas med ett blodtest. Men kroppen hos en hiv-smittad bildar motstånd emot sjukdomen. Det är vad som mäts vid ett hiv-test. Förr dröjde det 3 månader sedan senaste sexuella risk-umgänget innan man säkert kunda avfärda att någon var hiv-smittad. Genom medicinska framgångar har det pressats ner till 6 veckor. Nuvarande regel om att en man inte ska haft sex med någon annan man senaste 12 månaderna bör justeras till 3 månader. Då finns det en säkerhetsmarginal som är tillräcklig.

Från sid 22.
"Däremot valde en grupp från RFSL... att sjukskriva sig (och fick det godkänt!) på slutet av 70-talet i protest emot att homosexualitet klassades som mental rubbning"
Den där protestaktionen var intressant. Men bara en fick sin sjukdomsförklaring godkänd. En handläggare i Småland (jag ska inte sprida generaliseringar men Småland är kanske Sveriges mest kristna landskap, frikyrkligt i norr, statskyrkligt i söder, och var liksom inte känt för sin homovänlighet, attityderna har dock svängt där också) godkände emot all förmodan från RFSL sjukskrivelsen. RFSL gjorde det givetvis bara som en symbolisk protest men att en handläggare godkände motivet visade hur absurt regelverket var och bidrog förmodligen till att det snabbare än annars försvann.

Gay, straight eller mittemellan? är inte en dålig bok. Tvärtom. Den är angelägen. Men ska den ges ut i ny upplaga bör faktafelen rättas.

P.g.a. tekniska problem kan jag just nu inte ladda ner nya bilder till bloggen. Därför blir det en regnbågsflagga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar