fredag 3 mars 2017

Jag kritiserar s-mp-regeringen i insändare i Kvällsposten.


Kvällsposten publicerade 28 februari en insändare  (sid 3 i papperstidningen) av mig.
Ingen leverans av HBT-reformer från S och MP. Socialdemokratisk-miljöpartistiska regeringen har publicerat en förteckning av de förslag den planerar lämna under 2017. Tyvärr sas det inte något som helst om hbt-politiken - rättigheter för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Stefan Löfven har visat att han inte är bättre att leverera än sin företrädare Fredrik Reinfeldt. S-MP-regeringen måste skärpa sig. Om de inte gör det blir det bara fånigt om röd-gröna inför riksdagsvalet 2018 försöker "varna" hbt-personer för Alliansen eftersom KD är en del av den. Kd förtjänar förvisso kritik ibland. Men nu är det S och MP som har ansvaret. Bengt Held, Malmö.
Det här är en något förkortad version av det insändarmanus jag skickat till några Malmötidningar, bl.a. Kvällsposten. Som jag påpekat tidigare har Röd-gröna som helhet varit HBT-vänligare än Alliansen sedan jag började göra min partigranskningar 1998. Senaste åren har det dock jämnat ut sig och nu är Moderaterna för första gången före Socialdemokraterna i mina poängbedömningar. Det är unikt att svenska borgerliga partier i princip hunnit ikapp röd-gröna i HBT-vänlighet.

Jag har i flera år argumenterat för att alla partier i riksdagen bör kunna föra informella samtal med varann om man är politiskt nära varann. Såväl sd-fobi som v-fobi är fånig. Moderaterna har nu dessbättre anslutit sig till den policyn även om deras presentation av den har varit en medial katastrof. De har i princip gjort allt ett parti inte ska göra pr-mässigt när de tvärvänt. Verkat närmast skamsna i intervjuer och omsvängningen har varit styrd av några få i m-ledningen.

Alliansen bör inte inleda formella förhandlingar med sd 2018.

Däremot är det viktigt att markera just att det handlar om informella samtal - inte något formaliserat samarbete som m, kd och l nu inlett med sd i skånska Hässleholm. Den som kallar sig internationalist bör inte ha några problem att få stöd av sd sakpolitiskt. Beröringsskräcken inför sd är ofta kontraproduktiv och gynnar partiet. Däremot bör det rimligen inte vara liberalers (även en del i m kallar sig för det) roll att aktivt rösta fram sd-politiker till centrala uppdrag som de gjort i Hässleholm.

I valet mellan en s-politiker och en sd-politiker som förste vice ordförande i kommunfullmäktige borde m, kd och l avstått i omröstningen, något annat är faktiskt formaliserat samarbete med sd. Jimmie Åkesson har visat att hans parti ännu inte är moget för det utan skeletten ramlar ur garderoben igen och igen. Kent Ekeroth som justitieminister i en borgerlig regering hösten 2018. Tror inte det.

Om sd - mot förmodan - skulle bli officiellt stödparti till en borgerlig regering oktober 2018 ("danska alternativet") rasar givetvis Alliansen som helhet i relation till Röd-gröna när det gäller HBT-vänlighet.


Uppdatering 1.

Intern konflikt i Liberalerna.

Bland de tre kommunfullmäktigeledamöterna i Hässleholm från Liberalerna blev det tydligen en hätsk debatt inför att de skulle rösta. Gruppledaren John Bruun vägrade att rösta på en sd-politiker som förste vice ordförande och avgick på sittande möte som gruppledare. Det hedrar honom, Liberalerna lokalt hade så sent som i december 2016 officiellt lovat att de skulle avstå om en s-politiker ställdes emot en sd-politiker i en omröstning. Jag kräver inte att folk från andra partier aktivt röstar nej varje gång någon sd-politiker föreslås. Björn Söder blev andre vice talman trots hans tidigare absurda homofientliga kommentarer och att han tillhör den mer extrema delen av Sverigedemokraterna. Övriga partier röstade inte emot honom utan avstod. Så fungerar ibland det parlamentariska systemet i Sverige.

Jag är verkligen inte "PK". Sverigedemokraterna finns, är ett stort parti i vissa kommuner och ska hanteras därefter. Men som sd ännu är idag - med sin ultra-nationalistiska främlingsfientliga, HBT-negativa och EU-fientliga politik, kan man förvänta sig att någon som kallar sig liberal (oavsett partitillhörighet, den här debatten handlar inte bara om Liberalerna) i alla fall inte röstar aktivt en sd-kandidat utan avstår i omröstningen.


Uppdatering 2.

Förtydligande.

Omröstningarna handlade inte bara om valen som ordförande, förste vice ordförande etc i kommunfullmäktige. Utan även om posterna i kommunstyrelsen (en kommuns "regering") och till nämnder och styrelser. M, kd och l har gjort upp med sd och lokala partiet Folkets väl om att de ska få en borgerlig (oftast moderat) politiker som ordförande och en sd-politiker som förste vice ordförande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar