lördag 9 maj 2015

Granskning av v och Hans Linde. Del 1. Kommunistidktaturen Kuba.


Hans Linde (bilden) är gruppledare i riksdagen för Vänsterpartiet. Efter att regeringen bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet beslutat samarbeta med Vänsterpartiet om budgetförslag närmaste åren är Linde därmed en människa med betydande politisk makt. Förutom att han är öppet homosexuell.Men hur konsekvent är Linde - och Vänsterpartiet - i sitt försvar för demokrati och mänskliga rättigheter inklusive HBTQ-rättigheter i områden som Kuba och Västbanken-Gaza? Låt oss utreda det.

Hans Linde var en av fyra partiledarkandidater i Vänsterpartiet hösten 2011 (den som till sist blev vald var som bekant Jonas Sjöstedt). I Göteborg hölls en öppen debatt som t.o.m. fick liberala Expressen att på ledarsidan kritisera kandidaterna för att vara undfallande emot att medge att Kuba faktiskt är en brutal diktatur. Och att erkänna att USA - med dess fel och brister - är en demokrati. Precis som Sverige - som också har fel och brister.

Hans Linde fegar om USA eller Kuba är mest demokratiskt.

Debatten mellan kandidaterna finns på Youtube. 1 timme, 32 minuter och 57 sekunder in i debatten börjar det handlar om kommunistdiktaturen Kuba. Utfrågaren Kajsa Ekis Ekman kan inte dölja sin sympatier för diktaturen på Kuba och hävdar att Vänsterpartiet tidigare varit mer positiva till regimen men idag oftare tar avstånd p.g.a pressen från "borgerlig media". Är hennes teori sann (notera att Linde och de övriga tre kandidaterna inte hävdar det är fel) är det givetvis skamligt. Att v främst tar avstånd från Castro-diktaturen av taktiska orsaker. Hon frågar "vilket land tycker ni är mest demokratiskt, USA eller Kuba?".

Det som följer är pinsamt för de fyra kandidaterna, Jonas Sjöstedt, Hans Linde, Ulla Andersson som är partiets ekonomisk-politiske talesperson och Rossana Dinamarca. De skrattar och tycker tydligen det är roligt att folk på Kuba lever i en diktatur där folk inte kan rösta bort regimen. Hade de skrattat även om det handlat om någon högerdiktatur? Rossana Dinamarca hävdar det finns "ett demokratiskt underskott" (det där kallas eufemism, förskönande formuleringar) på Kuba, skulle hon använt samma formulering om tidigare högerdiktaturen i Chile? Fegt nog kunde hon inte förklara att USA var mer demokratiskt än Kuba.

Enligt Lindes resonemang var Sverige 1940 inte mer demokratiskt än Tyskland.

Lika feg var Hans Linde. Han försöker flytta över debatten till mänskliga generellt. Och det är givetvis inget land som till 100 % uppfyller mänskliga rättigheter och det lär aldrig hända heller. Eftersom människor är ofullkomliga. Från det försöker Linde trixa det till att man inte kan avgöra vilket land som är mest demokratiskt. Med det resonemanget skulle ingen kunna hävda att Sverige 1940 var mer demokratiskt än det naziststyrda Tyskland. Det fanns ju hemlösa och fattiga i Sverige. Linde slingrar sig genom att hävda "jag vägrar ställa mänskliga rättigheter emot varann". Som om frågan var vilka mänskliga rättigheter som var viktigast. Men den var istället vilket land som var mest demokratiskt, USA eller Kuba. Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt svarar på en direkt fråga att de höll med Hans Linde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar