torsdag 18 augusti 2011

Malmöfestivalen goes queer.


Malmöfestivalen startar imorgon fredag. Det väntas ca 1,5 miljoner besökare fram till fredagen 26 augusti.

Årets version måste vara den queerigaste hittills. Nåja, nu är ju inte konkurrensen från tidigare festivaler fruktansvärd. Medan mångfalden av etnicitet redan från första evenemanget 1985 varit en central del och påverkat utbud av mat, kultur och annat har HBT-temat fram tills för några år sedan varit nästan helt frånvarande. Men förra året var några queerevenemang med och trenden är ännu tydligare i år.

18.30 på söndag visas filmen Citizen Nawi på Orkanen (Malmö högskola). Från Malmöfestivalens hemsida. Esra Nawi (bilden) är ansvarig för samtalet efteråt om filmen.
Malmöpremiär för filmen som gestaltar Ezra Nawis kamp för mänskliga rättigheter. Han själv är inbjuden till premiären för att diskutera de frågor filmen väcker....

Det är sällan som vi under våra liv möter människor som provocerar och samtidigt inspirerar så många människor som Ezra Nawi gör. Han är rörmokare och israelisk människorättsaktivist av judisk-arabiskt ursprung, som anslutit sig till den palestinska befrielsekampen. Ezra provocerar den israeliska makten så till den grad att han regelbundet trakasseras och fängslas. När vi försöker bryta fördomar och murar omkring oss blir Ezra en personifiering av hur kampen för mänskliga rättigheter inte kan separeras, utan alla är sammanbundna i en förenad kamp för människans okränkbara och lika rättigheter.

Filmen Citizen Nawi gestaltar Ezras dagliga kamp mot rasism och homofobi, samtidigt som den gestaltar hans kärlek till människor och förakt för auktoritet och makt. En film som fick stående ovationer och speciellt omnämnande på Jerusalems Internationella Filmfestival. En film, en kamp och en människa som man inte kan låta bli att antingen hata eller älska.
Arrangörer är bl.a. Folkets Bio Malmö, RFSL Malmö och ARF - Film och kultur för mänskliga rättigheter.

S:t Petri församling (Svenska kyrkan) visar tillsammans med bl.a. Folkets Bio Malmö filmen Red Without Blue. 23 augusti 21.00 i Sinnenas trädgård, S:t Petri församlingshus.
En banbrytande och konstnärlig berättelse om genus och identitet, samt om det orubbliga bandet mellan två tvillingar. Filmen följer på ett ärligt sätt en familj i turbulens, där en av de identiska tvillingarna undergår omvandling från man till kvinna.
Prästen Christel Quartin är ansvarig för samtalet efteråt om filmen.

Några andra evenemang med koppling till HBT, sexualitet, kön och mänskliga rättigheter.

Läsning och samtal om ordet hen. 20 augusti 17.00. Hamngatan

Potatopotato - med Squeergänget en kavalkad av drag-gestalter. 21 augusti 13.30. Hamngatan

Blodsbröllop av Lorca.... i en queerbearbetning av Nasim Aghill. 22 augusti 17.00. Palladium
(pjäsen ge också på persiska 19.00 på samma dag och plats)

Idrottens mörka historia - samtal med Patrik Sjöberg och Fredrik Andersson. Om sexuell övergrepp inom idrotten. 24 augusti 18.00. Sinnenas trädgård, S:t Petri församlinghus.

Fängelse för en sjukdom. Hiv-lagen diskuteras med representanter från Centerpartiet, Miljöpartiet, Lunds universitet, RFSU, RFSL och Hiv-Sverige. Sinnenas trädgård, S.t Petri församlinghus. 25 augusti 17.00.

Varför behövs en slutwalk i Malmö? Malmö Feministiska nätverk med gäster talar om sexuella övergrepp. 26 augusti 16.00. Sinnenas trädgård, S:t Petri församlingshus.

Slutwalk Malmö. Dansa från kyrkan mot Möllan för att uppmärksamma sexuella övergrepp. 26 augusti 17.00. Start utanför S:t Petri församlingshus.

Bäverblues. Skabbteatern. Humor och frigjordhet om sex och relationer. Samtal. 26 augusti 19.30. Palladium

Positivt att en församling (S:t Petri) i Svenska kyrkan har engagerat sig så mycket i årets festival och ofta i ämnen som är "kontroversiella" för befolkningen generellt och för en del kristna i synnerhet. S:t Petri kyrka är äldst, från början av 1300-talet, bland de byggnader som är kvar idag i Malmö. (Egentligen är Oxie kyrka ännu äldre, från 1100-talet, men byn Oxie blev en del av Malmö kommun först 1971).

Fram till början av 1800-talet hade Svenska kyrkan två församlingar i Malmö, dels S:t Petri och senare även en församling för Malmöbor med tyskt ursprung, kyrkan var på den plats där Caroli kyrka (som håller på att bli en del av ett köpcenter för övrigt) är.

Tidigare är det främst Möllevångens-Sofielunds församling som arrangerat HBT-evenemang bl.a. Regnbågsgudstjänster. Möllevången är ett område där många "alternativa" människor bor. S:t Petri församling (där invånarna har den högsta medelinkomsten bland stadens cityförsamlingar) har betraktats som relativt konservativ (om än inte homofientlig). Men det är tydligen annorlunda nu vilket givetvis är positivt.

Platserna för evenemangen är alla centralt belägna i Malmö.


Uppdatering 1.

Ska förtydliga att det är fri entré till samtliga evenemangen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar