lördag 22 april 2017

Mörkret.



Ibland så lämnar jag dagspolitiken och nyheterna och fokuserar på.... känslor.... relationer....filosofi....det där vi människor har att hantera. Varenda en av oss. .....

Imorgon hålls första omgången av presidentvalet i Frankrike. Glädjande nog är liberalen Emmanuel  Macron nu främst i opinionsmätningar men det är hård konkurrens med tre andra kandidater, främst högerextrema Marine le Pen (bilden). Hon brukar sällan diskutera sin privata situation men i en intervju förklarade hon hur starkt det påverkade henne att hon inte blev inbjuden som flicka till en del skolkamraters fester. Bara för att hennes pappa, Jean-Marie le Pen, var välkänd högerextremist. De båda har nu brutit kontakten.

Kanske hade hon blivit högerpopulist trots det men det är enkelt att konstatera att någon som blivit missgynnad bara p.g.a. sina föräldrar söker revansch. Ironiskt nog finns den faktorn även hos invandrare i Frankrike som känner sig diskriminerade och som Le Pen hånar offentligt. De har mer gemensamt än de tror.

Mörkret finns i oss alla.

Den brittiska popgruppen Spray har gjort en del låtar som helt klart är inspirerade av mina favoritartister Pet shop boys, medlemmarna Neil Tennant och Chris Lowe är öppet homosexuella.  Lyssna på I am gothic (Youtube). Den skulle kunna handla om Marine le Pen. Men också om oss alla. För vi har både mörker och ljus inom oss. I oss alla finns både besvikelser och förväntningar.

Hur skulle Marine le Pen blivit om hon behandlats som det barn hon var, oskyldig till vad hennes föräldrar gjorde? Om hon inte drivits av den där revanschkänslan? Det vet vi givetvis inte. Sannolikheten är betydande att hon ändå blivit ordförande för partiet.

Men det visar att vi aldrig ska fördöma några barn för vad deras föräldrar gör.

Och mörkret finns inom oss alla. Tack och lov är de flesta av oss bättre på att hantera det än främlingsfientliga politiker.


Uppdatering 1

Väsnterliberalen Macron verkar bli en av två presidentkandidater i andra omgången.

Enligt de första prognoserna verkar Macron fått flest röster och är närmast garanterad att gå vidare till andra valomgången. Det är dock ännu osäkert vem som bli hans motkandidat, Le Pen är just nu tvåa strax före högerkandidaten Francois Fillon. De flesta har förväntat sig att Marine le Pen blir en av de två kandidaterna men att hon förlorar emot Macron i andra valomgången. Skulle Le Pen mot förmodan förlora andraplatsen till Fillon vore det en skräll som skadar högerextrema Nationella fronten.  I valrörelsen har stödet för Le pen dalat och terrorattentatet häromdagen i Paris verkar inte gynnat henne.

Uppdatering 2.

Marine le Pen blir säkert inte president i maj.

En del debattörer försöker nu dramatisera andra och avgörande omgången av franska presidentvalet genom att hävda att Marine le Pen har en verklig chans att vinna. Det hänvisas ibland även till Brexit och Trumps vinst i USA:s presidentval. Sanningen är dock att det var mycket jämnt i opinionsmätningarna om Storbritannien skulle lämna EU och att Republikanernas Donald Trump skulle bli näste president. Mätningarna överskattade något stödet för Demokraternas Hillary Clinton och att britter ville stanna kvar i EU men det var ytterst marginellt.

När det gäller Macron emot le Pen visar opinionsmätningar att den förre skulle vinna en jordskredsseger om de ställdes emot varann. Enligt opinionsmätningar skulle Macron få drygt 60 % i andra valomgång. Det är värt att notera att ingen presidentkandidat i USA haft så höga siffror senaste 50 åren inför ett val. Närmast var Ronald Reagan från Republikanerna som 1984 fick 59 % av rösterna emot 41 % emot Demokraternas Walter Mondale. Det var ungefär samma resultat som opinionsmätningarna indikerade.

För Marine le Pen vore det dock en betydande politisk seger att få ca 40 % i presidentvalet. Nationella fronten vet att de med all säkerhet förlorar presidentvalet i år, men de vill att det ska bli en möjlighet för partiet att vinna presidentvalet därefter. Att massor av högermänniskor och EU-negativa vänstermänniskor ska ha vant sig vid att rösta på Le Pen.

Även om Demokraterna fick bara drygt 40 % i valet 1984 visade partiet att de ännu var ett parti som tävlade om makten. Och de fick revansch när först Bill Clinton och senare Barack Obama blev president. Ingen republikan kunde nonchalera Demokraterna trots katastrofresultatet 1984. Nationella fronten vill nå samma position i Frankrike.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar