torsdag 1 maj 2014

HBT-kultur. Barnböcker - del 1.



Eftersom jag är inte är förälder brukar jag sällan besöka barnavdelningen på Malmö stadsbibliotek. Men nu har jag likt James Bond gett mig ut på ett hemligt uppdrag. Att hitta barnlitteratur med HBTQ-tema. Som bonus möter man en del söta 1-2-åringar som rultar omkring bland barnböckerna.

Om vi börjar med böckerna för de minsta, pekböckerna, kan jag tipsa om Vem är var? (2012) av Stina Wirsén. Det handlar om att nallen, grisen, katten, fågeln och kaninen är fem kompisar på äventyr. Deras föräldrar är "tråkiga vuxna". Så även kaninens vårdnadshavare som är två mammor. Det är dock inte något som dramatiseras utan är naturligt.

Barnbok om ett äldre bögpar.

Karolina Schubert
, Johanna Hermann Lundberg och Anneli Nygårds är en trio som senaste åren levererat flera barnböcker med HBT-tema. Max och Moa har två mammor, två pappor och ett alldeles eget hus (2011), Astrid, mamma och pappa (2012), Nora pappor ska gifta sig - med varandra! (2012), Emil, mammorna och pappa åker på träningsläger (2012) är några exempel. De skriver i förordet till varje bok "vi har valt att arbeta med tecknet för man och kvinna när vi har tecknat personerna i boken. Det har vi gjort för att komma ifrån färger och andra attribut som ofta används för att illustrera och beskriva vad som är manligt/kvinnligt och flickigt/pojkigt". Jag tycker själv det där är problematiskt eftersom det bara förstärker fokuseringen på rollfigurernas kön. Men böckerna (som främst vänder sig till 2-6-åringar) är trots det intressanta genom att HBT-temat är så integrerat i deras innehåll. Och berättelserna har ett driv som gör man även som vuxen vill kolla hur det ska sluta.

Allan och Udo (2011) (som även den vänder sig till yngre barn) av Minna Linderberg och Linda Bondestam (från Finland) håller inte samma litterära kvalité. Problemet är att de krånglar till språket, det blir så gammaldags. Att jag trots det tipsar om den är för att den har ett ovanligt tema i barnböcker, ett äldre bögpar som bor ihop. Ett plus är de intressanta illustrationerna i boken.  

Fotbollskille som gillar klä sig i klänning. 

Den mystiska fyren (2011) av Eva Susso och Anna Höglund handlar om två systrar som ibland bråkar, ibland är sams. Men båda gillar äventyr. Och sådana hittar de när på sommaren är hos sin moster och hennes flickvän. En bok för 6-10-åringar där fokus är på handlingen, att de träffar en man som bor i fyren när de ska lämna bakelser som deras moster gjort.

Dennis hemlighet (2013) av David Williams (som för övrigt spelar en av huvudrollerna i TV-serien Little Britain som har en del HBT-teman) vänder sig till något äldre barn, 8-12-åringar. Det handlar om en kille i 10-årsåldern som är bäst på sin skola i fotboll. Han är förälskad i en tjej, någon romantisk relation blir det inte men däremot är båda intresserade av mode. Dennis erkänner successivt för sig själv att han gillar att klä sig i en klänning och vara sminkad. Boken är intressant med sitt tema om rätten att vara annorlunda än normen. Dock blir slutet i den inte trovärdigt, nästan alla som tidigare varit transfober blir plötsligt hur transvänliga som helst.



.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar