onsdag 28 maj 2014

Federley kryssar sig (förmodligen) in i EU-parlamentet. 2 av 20 svenska ledamöter är öppet homosexuella.


Än är det inte helt avgjort. Men med all sannolikhet kommer Fredrick Federley (bilden) att kryssa sig in i EU-parlamentet. När jag publicerar den här bloggposten har ca 75 % av valdistrikten rapporterat in personkryssen. Federley har drygt 13 % av dem för Centerpartiet medan förstanamnet på partilistan, Kent Johansson, hamnar runt 11 %.  Om Federley blir invald kommer 2 av 20 svenska ledamöter i EU-parlamentet närmaste 5 åren att vara öppet homosexuella. 10 % alltså. Vänsterpartiets förstanamn Malin Björk, även hon öppet homo, har drygt 17 % av kryssen, näst flest kryss i det partiet Dror Feiler med drygt 4 %.

Federley och Björk är motsatser inom den ekonomiska politiken.

Tidigare har ingen varit öppet HBT bland svenska EU-parlamentsledamöter. Miljöpartiets Ulf Holm (idag andre vice talman i riksdagen) var ledamot 1995-1999 men först något år därefter kom han ut öppet som bisexuell. Jag brukar hävda att varje människa har många egenskaper (det är därför jag är emot kvotering), att vara öppet HBT betyder verkligen inte att en politiker är bäst på att representera den mångfald av värderingar som finns bland homosexuella, bisexuella och transpersoner. Men det har ett värde i sig att det finns bögar, flator och transpersoner i politiska församlingar, folk som har har kunskapen om hur det är att tillhöra HBT-gruppen. Och ibland faktiskt i debatter kan berätta "det är min verklighet den där reformen handlar om".

Federley och Björk kommer förenas i vissa delar i EU-parlamentet, bl.a. när det gäller att kämpa för en generös flyktingpolitik och kamp för integritet och emot övervakning. I andra delar är de sina motsatser, på en ekonomisk höger-vänsterskala lär Federley bli den mest nyliberale bland svenska EU-parlamentsledamöter medan Björk är den som är mest positiv till att detaljreglera företagande. Men det visar bara att HBT-personer tycker olika, precis som andra grupper.


Uppdatering 1.

Inget om HBT-reformer i riksdagsdebatt om EU.

2 maj kritiserade jag här på bloggen att riksdagen inte skulle debattera rapporten Verksamheten i Europeiska unionen förrän efter EU-valet. Tyvärr hade jag i hastigheten misstolkat informationen. Själva debatten fördes 9 maj. Däremot röstade riksdagen först 27 maj om delar av rapporten. Några av oppositionspartierna hade lämnat reservationer (alternativa förslag) om HBT-reformer i utrikesutskottets rapport, det blev dock varken debatt eller omröstning om dem.

Uppdatering 2.

Mp tar sista svenska mandatet från s.

När rösterna från samtliga valdistrikt är räknade kan vi konstatera att det blev synnerligen jämnt när det gäller vem som skulle få det sista, tjugonde, svenska mandatet i EU-parlamentet. På valkvällen verkade det som att s skulle få det men när rösterna nu är räknade igen blir det mp.

Och Federley kryssar sig in i EU-parlamentet.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar