onsdag 3 juli 2019

Sd inkonsekventa om föräldraledighet.

Förra hösten beslutade riksdagen att modernisera reglerna om föräldraledighet. Något som har betydelse för bl.a. en del samkönade par. Lagförändringen trädde i kraft 1 juli i år.
.... En förälder kan i dag överlåta dagar med föräldrapenning, alltså pengar som en försäkrad person kan få för att vara hemma med barn istället för att exempelvis arbeta eller studera, till en sambo. Detta förutsatt att föräldern och sambon antingen har eller har haft barn tillsammans eller att de har varit gifta. Regeringens förslag innebär att kravet på tidigare äktenskap eller gemensamma barn tas bort i föräldraförsäkringen och att en förälders sambo därmed likställs med en förälder. Även rätten till föräldraledighet från arbetet föreslås anpassas på motsvarande sätt....
Sd ville att båda vårdnadshavarna måste godkänna om någon tredje eller fjärde individ ska bli föräldraledig. 

Resonemanget är fel. Båda vårdnadshavarna får hälften av föräldraledigheten. Sedan kan det överlåtas förutom 3 månader för vardera. Vi kan ta ett exempel. Två bögar och två flator har skaffat barn tillsammans. En lesbisk kvinna vill att hennes partner ska få ta ut föräldraledigheten en månad. Enligt sd skulle det då först krävas godkännande av den bög som är vårdnadshavare.

Det handlar dock givetvis främst om sd:s kärnfamiljsvurm.

Det är inget fel på kärnfamiljer men barn finns i olika typer av relationer. Sd är tillsammans med kd det parti som oftast argumenterar emot statliga regleringar inom föräldraledigheten. Men just där ska det inte finnas "flexibilitet" enligt sd,

Övriga riksdagspartier är för att en vårdnadshavare ska kunna överlåta föräldraledighet till sin sambo även utan godkännande av den andre vårdnadshavararen. Tillfällig föräldraledighet är sedan tidigare möjlig för en sambo att få precis som det blir med övrig föräldraledighet. 

Även RFSL har kommenterat lagförändringen.


Uppdatering 1.

Det här visar igen att sd inte är ett frihetligt parti inom HBTQ-politiken.

Visst ramlar kd omkull ibland på grusvägen. Visst svajar s och m något där man går på vägen. Men sd ligger i diket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar