söndag 7 juli 2019

Sd gör homovänligt utspel för att närma sig liberala delen av m.


Det är sällan jag blir förvånad av någon presskonferens vid Almedalsevenemang. Men det blev jag när Åkesson (sd) höll en sådan idag. Inte därför att sd vill avskaffa bistånd till länder som förbjuder samkönade relationer. Jag följer kontiunerligt HBTQ-relaterade debatter och har noterat de försökt profilera sig där senaste året. Har dock inte betraktat det haft nyhetsvärde nog för att motivera en bloggpost. Trots att de har en usel HBTQ-politik i övrigt. Men att de väljer det som "första-nyhet" vid sin dag i Almedalen.

Sd har idag en ny situation.

De har fått med sig kd, de måste jämka sig, nu behöver de m. Åkesson vet att Ulf Kristersson (m) främst är liberal även om sd tjatar om "det konservativa blocket". Sd behöver få med sig högerliberaler på sin sida.
'
Man bör konstatera att sd främst är ett populistiskt parti. Halv-nazisterna i Nationaldemokraterna och kostym-nassarna i Svenskarnas parti var idealister hur obehagliga de än var. De skulle aldrig få för sig att göra något sådant.

I sak håller jag i princip med sd.

Jag är ense om en del annat också även om jag inte skulle få för mig att rösta på dem. Biståndet till offentliga institutioner bör utfasas om en regering inte respekterar mänskliga rättigheter. Bistånd bör ges till organisationer för mänskliga rättigheter. Och i en akut svältkatastrof ska det tillfälligt kunna ges även till offentliga institutioner hos en auktoritär regim. Argumentet att det kan förvärra för HBTQ-personer håller inte. Precis som om situationen för gruppen skulle vara hyfsad där idag.

Sedan är sd det riksdagsparti som är mest positiva till vapenexport till diktaturer. Men det är en annan debatt där jag varit synnerligen tydlig. "Just say no".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar