torsdag 4 juni 2015

Insändare om att de flesta HBTQ-vänliga länder är med i Nato.


Idag har Sydsvenska dagbladet publicerat (B-delen sid 13) en insändare av mig om att jag sm HBTQ-aktivist tar ställning för att Sverige ska bli medlem i Nato (bilden till den här bloggposten är organisationens logga). Vill förtydliga att det inte är jag som valt rubriken till insändaren.
Nato står upp för hbtq-rättigheter.

Som aktivist för hbtq-rättigheter (homo- och bisexuella, trans- och queerpersoner) tar jag ställning för att Sverige ska bli fullvärdig medlem i Nato. Jag är inte pacifist, därför att våld faktiskt är berättigat ibland. Att vara pacifist kan tyckas vara moraliskt riktigt. Våld föder våld. Och visst är det ofta så. Att vara pacifist är att ha attityden ”inget blod på mina händer”.‬

Men vi lever i en trasig värld. Där vissa människor med för mycket makt och för lite empati bara förstår våld som motargument. Adolf Hitler är det mest kända historiska exemplet. Idag är IS ett annat. I Ryssland hotar Putin sina grannländer. Sverige måste förstärka sitt militära försvar. Den uppgörelse som Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna enats om är inte tillräcklig för att skaffa en bra försvarsförmåga.

Sverige bör bli medlem i Nato, en allians av demokratier. Det betyder inte att USA eller något annat land i Nato är perfekt. Inte Sverige heller. Precis som ingen av oss människor är perfekt. Men ibland måste människor med någon typ av etisk kompass gå ihop emot de som sprider död och barbari. Även om det är risk att våra händer blir blodiga.

Om vi granskar de 20 länder som har den hbtq-vänligaste politiken i världen är nästan allihop med i Nato. Sverige är ett av få undantag. Vi har Ryssland som just nu identifierar sig emot väst och dess ”dekadens”, där hbtq-positiva attityder enligt den ryska regimen är en del. Islamister i Mellanöstern hatar att väst idag håller på att bli hbtq-vänligt.

Det är idag västliga demokratier som går i fronten för hbtq-rättigheter, jämställdhet och yttrandefrihet.

Bengt Held 
liberal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar