onsdag 17 juni 2015

HBTQ-kultur. The imitation game.


Från presentationen av The imitation game (2015).
En vinterdag 1952 tog brittiska myndigheter sig in i matematikern, krypteringsexperten och krigshjälten Alan Turings hem för att undersöka ett inbrott. Det slutar med att Turing själv arresteras och anklagas för ”grov oanständighet” och senare dömd för homosexualitet som på den tiden var en straffbar handling. Endast några få visste att de hade fängslat den främsta pionjären av den moderna datorns utveckling. Alan Turing ledde nämligen ett MI6-team bestående av en brokig skara forskare, lingvister, schackexperter och underrättelsetjänstemän med uppgift att knäcka koden till nazisternas påstått olösbara Enigmachiffer under andra världskriget - något som räddade livet på tusentals människor.
Filmen är baserad på verkliga händelser. Men i flera decennier - från 1945 och framåt - var det arbete Alan Turing och hans kolleger sysslat med strikt konfidentiellt. Att hävda att han räddade livet på tusentals människor, något som hävdas i presentationen av filmen, är inte sant för övrigt. Det beräknas - vilket framgår i filmens eftertexter - att arbetet förmodligen förkortade kriget med 2 år och därmed indirekt räddade miljontals människor från att dö.

Filmen är anpassad för att bli dramatisk.

Först bör det konstateras att The imitation game säkert inte berättar exakt vad som hände. Den är anpassad för att bli dramatisk och spännande. Och lyckas ofta med det. Benedict Cumberpatch är lysande som Alan Turing. Han förmedlar fint en människa som verkligen var komplex. Udda, envis, intelligent och sårbar men i avgörande stunder också hade en instinkt för hur projektet skulle drivas vidare.

Ska jag rikta någon kritik emot filmen är det att den är förvånansvärt försiktig (för att vara gjord idag) när det gäller att visa att Turing faktiskt var bög. Visst kommenteras det men det finns inte någon homoerotisk scen trots att Turing förmodligen träffade andra män även när han jobbade med sitt projekt. Men det är kritik i marginalen.

The imitation game är riktigt bra och jag rekommenderar den.

Trailer (Youtube) till filmen.

Vill förtydliga att när jag skriver vilket år en film är ifrån hänvisar jag till när den gjordes om den inte officiellt distribuerats i Sverige. Om den visats på bio eller släppts på DVD i Sverige anger jag årtalet för det. The imitation game är från 2014 ursprungligen men började distribueras i Sverige via bio och DVD 2015.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar