fredag 5 juni 2015

Granskning av v. Del 3. V gullar med fascister - om de har mörkt hår och Palestinaschal.Det här är tredje och sista delen av min granskning av öppet homosexuelle Hans Linde (bilden) som idag är gruppledare i riksdagen för Vänsterpartiet. Han är även partiets utrikespolitiske talesperson. Det handlar om att Linde är absurt hycklande när han beter sig helt olika emot fascister respektive islamister. När fascister klär sig i Palestinaschal och har mörkt hår blir Linde "medgörlig".

Bloggen Helds HBT-nyheter "sparkar uppåt". Det var först när Feministiskt initiativ fick bra opinionssiffror sommaren 2014 som jag hårt granskade dem. Idag har Vänsterpartiet mer makt än på nästan ett decennium genom sina budgetuppgörelser med s-mp-regeringen. Linde har gjort många bra saker inom HBTQ-politiken (om ni googlar efter hans namn på min blogg får ni säkert till 90 % positiva rapporteringar) men inget parti ska undgå en kritisk granskning inom HBTQ-politiken.

Linde klarade inte av att förklara att USA faktiskt är mer demokratiskt än Kuba.

Första  och andra delen handlade om Lindes och en del andra v-politikers undfallande kommentarer emot kommunistdiktaturen Kuba. Trots att han i riksdagsdebatter ofta är den som mest ihärdigt ställer krav på representanter för andra partier att avgöra vilka länder som är demokratier. Linde har, med rätta, kritiserat politiker från Moderaterna för att de faktiskt svajat när det gäller att förklara Saudiarabien för att vara en diktatur.

Den här bloggposten handlar om Vänsterpartiets och Hans Lindes relation till fascister respektive islamister. Två homofientliga totalitära ideologier. Islamisterna är Mellanösterns fascister. Men låt oss börja med en debatt på HBTQ-siten Qx. Debattören Tobias Pettersson lyfte att HBTQ-personers situation är svår i palestinskt styrda områden på Västbanken och Gaza.
Homosexualitet (åtminstone manlig sådan) är kriminaliserat i Gaza och terroristorganisationen Hamas som indirekt styr där fortfarande kräver att sharia fullt ut ska införas och dödsstraff för homosexualitet. I de palestinska områdena på Västbanken är det formellt inte kriminaliserat enligt jordansk lagstiftning, som råder där sedan området var ockuperat av Jordanien men homosexuella diskrimineras, tvingas leva i det fördolda och rättssäkerheten är låg. Rapporter om viss tortyr mot homosexuella i palestinska fängelser har förekommit. De som kan flyr till Europa eller till en illegal vistelse i Israel.
V hävdar indirekt "det är judarnas fel".

Hans Linde replikerade i en debattartikel följande
Men nu är inte huvudsyftet med Petersson artikel att kritisera mig som person. Petersson är talesperson för ”Perspektiv på Israel” vars syfte är att försvara Israels ockupation av Palestina. Artikeln är ett klassiskt exempel på pinkwashing, att man försöker använda hbtq-frågorna för att rättfärdiga Israels övergrepp och undergräva kravet på en tvåstatslösning i Mellanöstern. Jag kan inte se att hbtq-personer i någon del av världen, allra minst i Palestina, tjänar på att användas som slagträ i en debatt om Israels ockupation av Palestina.
Även om jag stödjer Israel, Mellanösterns enda demokrati, kan jag hålla med om att Perspektiv på Israel ibland är ensidiga. Men det är ju inget emot Vänsterpartiet och Hans Linde som ensidigt attackerar det enda HBTQ-vänliga landet i regionen men i princip aldrig offentligt kritiserar fascistiska och HBTQ-fientliga Hamas eller den korrupta palestinska myndigheten som tillsammans med Israel har ansvar för att styra Västbanken. Amnesty har kritiserat både Israel och palestinska myndigheter för att inte respektera mänskliga rättigheter gentemot palestinier på Västbanken. Notera att Linde nogsamt undviker att kommentera HBTQ-fientligheten som är synnerligen vanlig bland palestinier.  De allra flesta svenska partier förstår att konflikten är komplicerad och att det är mer än en part som har ett ansvar för att lösa den. Men inte Vänsterpartiet. Deras budskap är i princip "det är judarnas fel".

Hans Linde har förhandlat med folk som skulle vilja avrätta honom.

Den här historien blir dock ännu mer absurd när Linde själv i den utrikespolitiska debatten 11 februari i år kommenterade följande.
Jag har själv suttit ned med företrädare för Hamas och varit glasklar om det oacceptabla i deras våld mot till exempel civila och hur man bryter mot folkrätten genom sin raketbeskjutning in i staten Israel
Linde har tydligen inte någon som helst självrespekt som bög i vissa situationer. Som om fascisterna i Hamas skulle vara några som är emottagliga för sakargument, ungefär som när v förhandlar med s och mp om budgetar. Skulle Hans Linde åka till Ungern och ta en fika med folk från fascistiska Jobbik om att de bör sluta attackera romer? Skulle han åka till Grekland och förklara vänligt på ett café i Aten att det är dumt att misshandla invandrare? Eller åkt till fascistdiktatorn i Chile, Pinochet, när han styrde landet och berätta hur landet borde demokratiseras? Säkert inte. Men Vänsterpartiet och Hans Linde blir medgörliga närhelst fascister skaffar en Palestinaschal och har mörkt hår. Och när han ska träffa andra USA-hatare har de en gemensam "fiende".

Det är faktiskt en skam för Hans Linde. Och Vänsterpartiet.


Uppdatering 1.

Varför hatar (delar av) vänstern i Sverige just Israel?

Det är ju en paradox. Judar i Europa har historiskt oftare röstat vänster än befolkningen generellt. Och så är det ännu idag i USA där vänsterliberala politiker inte sällan får störst stöd just bland judar. Historiskt är det den konservativa högern som främst spridit anti-semitism i Europa. Idag är det oftast (men inte alltid) en blandning av islamister och "anti-sionistiska" vänster-människor.

Judiska församlingen i Stockholm medverkade vid Stockholm pride häromåret och de blev utbuade av delar folk som kollade paraden. Mitt tips är att det inte var HBTQ-moderater som buade utan just folk på vänsterkanten. En fascinerande kommentar efteråt var någon HBTQ-aktivist som försökte urskulda och bagatellisera ofoget "men de som buade riktade sig inte just mot dem som personer, utan emot Israel". Precis. Där är exakt problemets kärna. Varje jude betraktas av delar av vänstern som ansvarig symbol för Israels politik. Det är faktiskt rasism och inget annat.

Flera orsaker till anti-semitism inom delar av svensk väsnter.

En del (till vänster) har inga problem att vara tydliga emot reaktionära kristna men vacklar när det handlar om att vara tydliga emot reaktionära muslimer. Jag tror det finns flera orsaker till det. Många till vänster har dåligt samvete för att Europa kolonialiserade stora delar av världen för drygt 100 år sedan. Och vänstern i Storbritannien, Frankrike och andra länder var länge för kolonialismen. Idag försöker vänsterfolket kompensera sitt dåliga samvete genom att vara undfallande emot "rasifierade" araber, svarta etc. Man duckar ibland eller är otydlig emot hedersrelaterat våld. Israel blir en projicering för gammal kolonialism trots att landet är lika oskyldigt till det som varje annat land i regionen. Man skyller alla problem på "väst" (den del av världen där friheten för individen är störst). Kolonialismen är ett mörkt kapitel i Europas historia. Men om vi blundar för hedersrelaterat våld och reaktionära kulturella yttringar från andra kulturer då medverkar vi till ett nytt mörk kapitel.

Den andra orsaken till hyckleriet hos delar av vänstern är nog att många hatar USA (och Israel) och det gör reaktionära muslimer också. "Min fiendes fiende är min vän" blir den lumpna logiken. Det är fegt och det är fel.

När det gäller just vänster-hatet emot Israel finns det förmodligen en tredje orsak. Judar är (medvetet eller omedvetet) en symbol för kapitalismen. Historiskt har judar varit hindrade att jobba inom de flesta yrken och varit hänvisade till bl.a. bankirverksamhet. Att judar senaste 100 åren varit överrepresenterade i väst inom finansverksamheten är ingen fördom. Men det som lätt glöms bort är att de allra flesta av judiskt ursprung inte alls är några börs-spekulanter.

10 kommentarer:

 1. Lustigt nog har Hans Linde själv blivit anklagad för pinkwashing ... av Kommunistiska Partiet.

  Att "pinkwashing" has blivit modeordet som många vänstertyper drar till så fort någon till höger om Che Guevara uttrycker minsta oro för hbtq-personers situation i förtryckarregimer är motbjudande; men det visar tydligt att det för vissa är viktigare att hata Israel och USA än att stå för mänskliga rättigheter. Och så länger stora delar av vänstern låter en ohälsosam fetischering av offerrollen styra vilka rättigheter de faktiskt bryr sig om, är det nog ett problem som kommer kvarstå.

  SvaraRadera
 2. Tack för länken.

  Från den.

  "Stora delar av vänstern, inte minst Vänsterpartiets Hans Linde, och hbtq-rörelsen har låtit sig förvandlas till lydiga redskap i en rosatvättad kampanj som handlar om allt annat än anti gay-lagar och homofobiskt våld i Ryssland."

  Först måste det förtydligas att Kommunistiska partiet är för "proletariatets diktatur". Det är inga konspirationsteorier, det finns med i deras partiprogram. Just Kommunistiska partiet har också en historia av just vänster-homofobi. Det är ökänt att de på 1970-talet betraktade samkönade relationer sm "borgerlig dekadens".

  Men att de är ännu värre betyder inte Vänsterpartiet och Hans Linde är bra. De har en hemläxa att göra. För att uttrycka det milt.


  SvaraRadera
 3. Precis, KFML(r)/KPML(r)/KP är de sista som skall yttra sig i hbtq-frågor.

  "Det är som en historisk komedi att man just nu i kapitalismens mest utvecklade länder basunerar ut att homosexualiteten är något sunt och naturligt. Påminner inte detta i högsta grad om bibelns Sodom och Gomorra, om det gamla Grekland, om kejsar Neros Romarrike och om alla andra ruttna samhällen som stått inför sin omedelbara undergång."

  Klasskampen (KFML(r)s medlemstidning) 5-73

  SvaraRadera
 4. Pink Jenkin

  På 1970-talet gick dåvarande Kds (idag kd) hand i hand med Kpml-r (idag kommunistiska partiet) i att fördöma "den homosexuella livsstilen".

  Ännu 2015 är det inget land med socialistisk planekonomi som infört HBT-vänliga lagar. Och det har inte hänt historiskt heller.

  SvaraRadera
 5. Det du, Bengt, påstår vara bristande självrespekt som bög hos Hans Linde skulle jag vilja kalla för klarsynthet och sann idealism som motsats till den identitetspolitik som du i praktiken står för. Att en homosexuell palestinier i Gaza förtycks av Hamas uppväger inte på något vis det faktum att hen också förtrycks av Israel, och trots att jag är bög så anser jag inte att homofobi och homohat diskvalificerar palestinierna från sin självklara rätt till nationellt självbestämmande. Men det är just det som är pinkwashing, att antyda att den israeliska ockupationen nog inte är så illa trots trakasserier, checkpoints och vit fosfor. Men det går faktiskt att hålla två tankar i huvudet samtidigt, och lika förhatlig som Hamas politik är, lika vidrig tycker jag att ockupationen och dess liberala tillskyndare är. Med risk för att sänka mig riktigt lågt så vill jag påminna om att Hamas valdes i ett demokratiskt val, vilket ju med din logik, Bengt, borde innebära att Israel inte längre är ensam demokrati i området och att även Hamas förbrytelser borde kunna relativiseras med det klassiska liberala demokratiargumentet?

  Det eviga tjatet om Israel som Mellanösterns enda demokrati står mig upp i halsen, för det är i praktiken full demokrati endast för israeler av judisk härkomst, kvasidemokrati för israeliska araber och total avsaknad av medborgerliga rättigheter för övriga palestinier, vilket är apartheid i allt utom till namnet. Och om nu Israel är alla bögars beskyddare så undrar jag vad staten Israel gör för palestinska HBTQ-personer som saknar israeliskt medborgarskap? Har de rätt till asyl i Israel och eventuellt medborgarskap där? Det vore trevligt om du ville utveckla i ett blogginlägg och berätta om hur den israeliska palestinapolitiken underlättar livet för HBTQ-personer på de ockuperade områdena!

  Som den politiskt bevandrade person du är, Bengt, så är du säkert medveten om att demokrati i praktiken inte är ett hinder för förtryck och övergrepp. Ta exempelvis Frankrike och Storbritannien, på papperet liberala demokratier, som i blodiga kolonialkrig sökte behålla kontrollen under avkoloniseringen på 1950- och 1960-talet. Om Israel vill leva upp till de krav man bör kunna ställa på en demokrati så är det bara att avsluta ockupationen en gång för alla eller ge upp tanken på en tvåstatslösning och ge alla palestinier på Gaza och Västbanken israeliskt medborgarskap. Men lika rättigheter för judar och palestinier inom en nation är ju oacceptabelt för de israeliska hökarna, så Israels utveckling mot ett 2000-talets Sparta lär fortsätta...

  SvaraRadera
 6. Återkommer senare med en mer utförlig kommentar.

  Vill bara påpeka att i Israel hålls det regelbundet val.

  Hamas kom till makten genom demokratiska val precis som Adolf Hitler i Tyskland på 1930-talet. Men efter Hamas och nazistpartiet kom till makten blev det inte fler val.

  Men hade du levt på 1930-talet hade du kanske gullat med Hitler också och skyllt landets elände på USA, Storbritannien och Frankrike.

  Hur jag hävdar identitetspolitik för att jag tycker HBTQ-rättigheter är universella och att det är bedrövligt att en bög förhandlar med folk som egentligen vill avrätta honom får du nog förtydliga.

  SvaraRadera
 7. Du hycklar när det gäller mänskliga rättigheters universalitet, för du anser uppenbarligen att av de mänskliga rättigheterna så skall palestinier endast omfattas av rätten till att vara hbtq medan deras rätt till ett hemland är mindre viktig. Och återigen så är det vad pinkwashing är - att med spridda prideparader och smaksatta kondomer blända naiva västerlänningar så att de ignorerar alla andra övergrepp på palestinierna. Och återigen så skulle jag vilja att du upplyser mig om vilka möjligheter det finns för hbtq-personer på de ockuperade områdena att söka asyl i Israel och få uppehållstillstånd där och kanske rentav ett medborgarskap?

  Vad gäller din referens till Hitler så är den ett skolexempel på non sequitur då Tyskland vid den tiden var en suverän stat med fri tillgång till sitt luftrum och de sju haven. Inte riktigt samma situation som de ockuperade palestinierna eller? Men din och många Israelkramares logik bygger ju på samma princip som hustrumisshandlarens: om palestinierna bara slutade tjata om självständighet och fann sig i att bli behandlade som andra klassens människor av sina israeliska herrar så skulle israelerna inte behöva bomba dem, bygga bosättningar och förnedra dem i största allmänhet. Så palestiniernas lidande är helt deras eget fel och Israel saknar ansvar på samma sätt som den fulle mannen som nitade sin hustru bara därför att hon provocerade honom.

  Du har rätt i att det i Israel hålls regelbundna fria val, men det du nogsamt undviker att kommentera är att en stor del av befolkningen på de ockuperade områdena saknar rösträtt i de valen trots att deras liv och vardag i allt väsentligt avgörs av israeliska politiker och militärer. Med din logik så var väl Rhodesia och Sydafrika under apartheid fullgoda demokratier trots att rösträtten bara tillkom en del av befolkningen? Och vad anser du om EU:s och USA:s reaktion på Hamas valseger? Var det en bra uppvisning i demokrati att straffa Gazaborna för att de valde fel medan minsta viskning om bojkotter mot Israel får liberaler att bli vansinniga?

  Vad jag menar med att du hävdar identitetspolitik är att Hans Linde är utrikespolitisk talesman för Vänsterpartiet, och att man istället för att som du säga att han saknar självrespekt som bög snarare kan säga att han förmår skilja mellan sitt politiska förtroendeuppdrag och sin sexuella läggning. Men många hbtq-aktivister förstår tyvärr inte att sexuell läggning bara är en del av en persons bevekelsegrunder och att andra hänsyn kan väga över när det exempelvis gäller politiska ställningstaganden. Jag kan inte tala för Hans Linde, men jag gissar att han först och främst är människa, i andra hand socialist och kanske först i tredje hand homosexuell. Förmodligen har han såpass utvecklade principer att han anser att även homofober och bögmördare in spe har mänskliga rättigheter. Anser du att han har rätt att själv avgöra vad han anser vara viktigast i sitt arbete som utrikespolitisk talesman för Vänsterpartiet, eller skall homosexualitet i sig innebära ett krav på medlemskap i Folkpartiet, att titta på Melodifestivalen och tycka att allt USA och Israel gör är bra?

  SvaraRadera
 8. Jag förstår att du själv är långt ute på vänsterkanten och ni har ju alltid haft problem att prioritera demokrati före diktatur.

  Det är imponerande att du skrivit ilskna långa kommentarer om att jag stödjer Israels ockupation av Västbanken samt stödjer landet nuvarande politik. Du använder något som kallas halmdocke-metoden. Alltså först hittar på att en annan person har vissa attityder och sedan argumenterar emot de attityderna,

  "Att en homosexuell palestinier i Gaza förtycks av Hamas uppväger inte på något vis det faktum att hen också förtrycks av Israel, och trots att jag är bög så anser jag inte att homofobi och homohat diskvalificerar palestinierna från sin självklara rätt till nationellt självbestämmande."

  Ähhhh.... nej. Men du har tydligen inte haft orken att läsa vad jag faktiskt skrev i bloggposten. Jag kopierar direkt från vad jag framförde i bloggposten.

  "Även om jag stödjer Israel, Mellanösterns enda demokrati, kan jag hålla med om att Perspektiv på Israel ibland är ensidiga. Men det är ju inget emot Vänsterpartiet och Hans Linde som ensidigt attackerar det enda HBTQ-vänliga landet i regionen men i princip aldrig offentligt kritiserar fascistiska och HBTQ-fientliga Hamas eller den korrupta palestinska myndigheten som tillsammans med Israel har ansvar för att styra Västbanken. Amnesty har kritiserat både Israel och palestinska myndigheter för att inte respektera mänskliga rättigheter gentemot palestinier på Västbanken. Notera att Linde nogsamt undviker att kommentera HBTQ-fientligheten som är synnerligen vanlig bland palestinier. De allra flesta svenska partier förstår att konflikten är komplicerad och att det är mer än en part som har ett ansvar för att lösa den. Men inte Vänsterpartiet. Deras budskap är i princip "det är judarnas fel".

  Du såg tydligen rött av att jag, som demokrat, stödjer Mellanösterns enda demokrati. Vilket gjorde att du förträngde övriga i stycket.

  1. Jag framför att Amnesty riktat tydlig kritik emot Israel (och de palestinska myndigheterna) för behandlingen av civila palestinier. Nu vet jag inte vad du tycker om Amnesty men jag är aktivist i föreningen och när jag hänvisar till dem är det för att visa att båda parterna förtjänar skarp kritik på Västbanken.

  2. Jag förtydliga att BÅDA parter har ansvaret för att lösa konflikten, alltså inte bara palestinierna som du antyder att jag skulle hävda, men inte heller bara judarna.

  3. Min kritik emot Perspektiv på Israel handlar för övrigt om att de svajar om Västbanken verkligen är ockuperat av Israel. Klart området är ockuperat enligt alla folkrättsdefinitioner. Och Israel har ett tungt ansvar att lösa situationen precis som Palestinska myndigheten.


  SvaraRadera
 9. 4. Du hade kunnat googla "Israel" på min blogg om du velat få mer info om vad jag tycker om landets nuvarande regering. Men låt mig hjälpa dig där.

  http://bengtheld.blogspot.se/2015/02/israel.html

  Från bloggposten.

  "Israel är verkligen inte perfekt, inte något annat land heller. Ingen av oss människor är perfekt heller. Den nuvarande högerregeringen där är en olycka och borde enligt mig ersättas av en liberal-vänster-regering. Palestinier blir kränkta på Västbanken och för det förtjänar Israels regering skarp kritik. Det är synnerligen negativt att landet ännu inte infört möjlighet till borgerliga äktenskap eftersom ortodox-judiska partier i diverse regeringar stoppat det. Både samkönade och olikkönade par som vill ingå icke-religiösa äktenskap och få dem juridiskt accepterade måste åka utomlands. Men Israel är ofantligt bättre än någon av övriga länderna i Mellanöstern."

  http://bengtheld.blogspot.se/2014/08/israel-bombningar-och-de-allierades.html

  Från bloggposten.

  "Vi ska vara tacksamma att USA och Storbritannien har vunnit kriget emot fascist- och kommunistdiktaturer. Men Dresden-bombningarna var en skamfläck. Bombningarna av Gaza har inte varit lika systematiska och brutala som de i Dresden. Men även där har många civila oskyldiga dödats.

  Även om man står på "rätt sida" som de allierade gjorde i andra världskriget eller Israel idag får man inte bete sig hur som helst vid bombningar."

  SvaraRadera
 10. Nu handlade min bloggpost främst om min avsky för fascistiska Hamas och jag stödjer Israel som land och demokrati. Vilket verkligen inte betyder att jag stödjer dess nuvarande regering eller delar av den politik som råder. Jag bara vill förtydliga för dig att det finns många i Israel som inte heller gör det.

  "Det eviga tjatet om Israel som Mellanösterns enda demokrati står mig upp i halsen, för det är i praktiken full demokrati endast för israeler av judisk härkomst, kvasidemokrati för israeliska araber och total avsaknad av medborgerliga rättigheter för övriga palestinier, vilket är apartheid i allt utom till namnet."

  Problemet är att du är så okunnig i ditt hat emot Israel. I det egentliga Israel har medborgare med arabiskt ursprung medborgerliga rättigheter precis som judar. Det finns inga separata bänkar, bussplatser, restauranter etc för judar och araber, var har du fått det ifrån? Det är inte som i Sydafrika förr. Israeler med arabiskt ursprung är ledamöter i parlamentet, finns bland officerare i landets armé och bland ledande affärsfolk.

  Västbanken är inte en del av Israel, jag trodde du var ense med mig om det, och där är situationen förkastlig men det gör inte Israel till ett apartheidland. Precis som Storbritannien och Frankrike inte var apartheidländer för att de förkastligt nog hade kolonier förr.

  Däremot finns det apartheidländer i Mellanöstern, Iran, Saudiarabien etc som har könsapartheid.

  "Och om nu Israel är alla bögars beskyddare så undrar jag vad staten Israel gör för palestinska HBTQ-personer som saknar israeliskt medborgarskap? Har de rätt till asyl i Israel och eventuellt medborgarskap där? Det vore trevligt om du ville utveckla i ett blogginlägg och berätta om hur den israeliska palestinapolitiken underlättar livet för HBTQ-personer på de ockuperade områdena!"

  Israels officiella behandling av palestinier som flyr dit är bedrövlig, där är vi helt ense.

  SvaraRadera