fredag 11 maj 2012

Kd är ett familjefientligt parti.

Kristdemokraternas ordförande, Göran Hägglund, och partiets familjepolitiska talesperson, Emma Henricsson, har idag en debattartikel i Dagens Nyheter. Från artikeln.
Från såväl socialistiskt som liberalt håll ställs regelbundet frågan om vad en familj egentligen är, och om den inte ändå är en ganska begränsande företeelse som stänger in människor i förutbestämda mallar.
Det här framför representanter för kd som envetet varit negativt till varje lag som erkänner samkönade par som familjer.  Ett parti som ännu 2012 är emot att samkönade par ska kunna ingå äktenskap. Som ännu vill avskaffa både möjligheten för homopar att adoptera (förutom närståendeadoptioner) och att lesbiska kvinnor ska kunna bli inseminerade vid kliniker.. Trots att all forskning visar att barn i homofamiljer mår lika bra som andra barn.

Kristdemokraterna vill försämra rättigheter för samkönade par.

Kd anklagar andra partier för att inte respektera att familjer är olika. Fram tills de själva blir för att samkönade och olikkönade par ska ha samma juridiska rättigheter blir den kritiken absurt hycklande. Nu handlar det dock inte bara om redan genomförda reformer som partiet är emot utan även förslaget om en lag om könsneutral föräldraskapspresumtion.

En utredning föreslog redan 2007 att reglerna bör likställas. Utredningen föreslog även att det alltid ska finnas möjlighet för en spermadonator att bli juridisk förälder om alla parter är ense om det. Alla riksdagspartier, förutom Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, är för en lag om könsneutral föräldraskapspresumtion. I den borgerliga regeringen är det alltså kd som blockerar att det blir genomfört.

Att som kd inte respektera alla familjer är faktiskt familjefientligt.

Barack Obama är nu för i alla viktiga HBT-reformer i USA.

av er kan väl ha missat att USA:s president Barack Obama häromdagen officiellt blev för att samkönade par bör ha rätt att ingå äktenskap. Därmed så är han positiv till i princip alla centrala HBT-reformer i USA. Som bekant avgörs äktenskapslagarna på delstatsnivå men Obamas kommentar får säkert betydelse för debatten både i USA och andra länder.

New York Times har en intressant artikel om den senaste veckans turer i debatten om en könsneutral äktenskapslag. 
President Obama gently chided his vice president for forcing his hand on the issue of gay marriage, but said he would have gotten around to declaring his own change of mind anyway before going to the Democratic National Convention in North Carolina..... “Would I have preferred to have done this in my own way, in my own terms, without I think there being a lot of notice to everybody? Sure. But all’s well that ends well,” he said in the interview as it was broadcast on “Good Morning America” on Thursday.
Obama kan både vinna och förlora.

Vill du läsa exakt vad Obama sa när han blev intervjuad av TV-bolaget ABC i onsdags kan du göra det här. Där finns också en video med delar av intervjun. Det är givetvis mycket bra att Obama tydligt blir för rätten för samkönade par att ingå äktenskap. Kommer han då att vinna eller förlora på det? Opinionsmätningarna visar att ungeefär hälften i USA är för homoäktenskap och hälften emot. Bland demokrater och oberoende är en tydlig majoritet positiva medan situationen är den motsatta bland republikaner. Att oberoende generellt är för kan gynna presidenten, samtidigt finns det en del konservativa demokrater som kanske röstar på Romney för att han är emot reformen. Effekterna ska dock inte överdrivas, opinionsmätningar visar att homoäktenskap (för eller emot) idag kommer långt ner på prioriteringslistan för folk i USA.

Den som lär bli Republikanernas presidentkandidat, Mitt Romney är dock emot de flesta HBT-reformer som homoäktenskap, partnerskap, homoadoptioner och inseminationer av lesbiska vid kliniker. Han vill också behålla den lag, DOMA, som hindrar att förmåner på federal nivå ges till de samkönade par som gift sig i de delstater där det är tillåtet. Romney var emot att tillåta öppet homosexuella och bisexuella inom försvaret när det förslaget genomfördes men har nu accepterat reformen. När det gäller förslaget att på nationell nivå förbjuda diskriminering p.g.a. sexuell läggning och könsidentitet har Romney varit otydlig.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar