torsdag 25 januari 2018

HBTQ-kultur. Moscow baby - Håkan Lindgren.


Från presentationen av Moscow baby (2017) av Håkan Lindgren.
.... Pariskillarna Jacob och Victor vill skaffa barn. Vägen för dem till en surrogatmamma i Moskva och ett land där homofobin ligger som en mörk dimma över deras redan svåra val. Det blir inte enklare av att deras tillvägagångssätt kan leda till både böter och fängelse hemma i Frankrike. Vi får följa svenske Jacobs och franske Victors både känslosamma och strapatsfyllda färd till Moskva, men det blir också en inre resa. Gör de rätt? Vad händer om och när de kommer tillbaka till Paris? Håller kärleken mellan dem? Är barnet ett bevis på deras starka band eller är drivkraften en annan? Omgivningens reaktioner och inblandning rör upp starka känslor och skapar konflikter från oväntat håll....
Svenska etablerade kulturredaktioner verkar närmast bojkotta Håkan Lindgren. När det gäller hans debutbok häromåret fattade jag delvis orsaken. Den fick en blandad recension av mig. Men när man googlar runt har inte någon större tidning velat recensera Moscow baby heller. Och det är udda.

Karaktärerna mer trovärdiga.

Håkan Lindgren har redan tidigare visat sig kunna hantera språket. Och han har skärpt till sig om bokens karaktärer, de har blivit mer trovärdiga i den här fristående uppföljningen. Enda invändningen jag har är att den för lång, det är en del onödiga upprepningar. Precis som tidigare. Lindgren har svårt för att sortera i en berättelse.

Men skönlitterärt är det här en av de intressantaste svenska romanerna med gay-tema som publicerades 2017. Homoerotik blandas med familjekonflikter och att pengar ibland kan fixa saker. Men även att surrogatmödraskap är synnerligen kontroversiellt både i Sverige och Frankrike.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar