söndag 1 oktober 2017

Förlåten.


Ibland så lämnar jag dagspolitiken och nyheterna och fokuserar på.... känslor.... relationer.... filosofi.... det där vi människor har att hantera. Varenda en av oss. .....


Först vill jag förtydliga att jag är stolt bög och HBTQ-aktivist. Den nye påven har förbättrat attityden något i katolska kyrkan men inte tillräckligt. Ni har tokfel där i katolska kyrkan. Som ni även har om aborter, preventivmedel etc. Men när det gäller en sak verkar ni fått en insikt som så småningom varit viktig för västlig kultur, att ingen människa är fullkomlig. Inte ens påven (bilden) är perfekt, jag lovar. Majoriteten av katoliker i Västeuropa och Amerika är idag liberala teologiskt och det bör ni förhålla er till.

Maria vädjar till Jesus om förlåtelse.

På Medeltiden var nästan alla religiösa katoliker i Norden.
Man trodde att alla skulle bli dömda av Jesus vid sin död. Bredvid honom skulle hans mamma Maria finnas och vädja om nåd och förlåtelse. Jag är själv agnostiker och inte troende. Även om jag kulturellt är närmast Svenska kyrkan. Visst är det också patriarkalt att det är just en kvinna som vädjar om förlåtelse. Men det är också fint. Maria skulle inför Jesus förklara det som en människa gjort som varit bra. Som en försvarsadvokat inför domaren. Att förlåta är inte enkelt ibland men så viktigt.

Att vara katolik i Sverige är något udda.

Vi svenskar som är icke-katoliker tycker ofta katoliker är något udda. Men när de ber till Maria är det för att de konstaterar att vi alla människor är ofullkomliga. Hon är symbolen för att bli förlåten bland dem. Öppet bisexuelle Andreas Carlstedt (c) är katolik precis som Jonas Gardells man Mark Levengood. Vad jag vet har de blivit respekterade i katolska församlingen i Stockholm. Inför nattvarden frågar ingen vem de haft sex med. Även om katolska församlingen i Stockholm tyvärr inte är öppet HBTQ-vänlig visas respekt för individers integritet. Så är det tyvärr inte bland katolska samfund i många andra länder.  Och det är faktiskt skamligt.

Vi HBTQ-aktivister ska givetvis fortsätta kritisera HBTQ-fientligheten bland katoliker. Men en kvinna knäbad vid Maria-altaret i  katolska kyrkan nära Stadsbiblioteket i Malmö för några år sedan när jag var där som besökare. Med vilken rätt kan jag döma henne som medmänniska? Om jag inte ens kollat med henne vad hon har för attityd om samkönade relationer.


2 kommentarer:

  1. Det finns traditionellt många
    homosexuella män i min bransch
    och otaliga gånger har jag blivit
    tafsad på och fått höra fördomsfulla
    kommentarer för att jag är en heterosexuell man. Det har förekommit sen slutet av 70-talet.

    Minns särskilt när jag skulle gifta mig och fick höra hur "äckligt" det var.
    Och återkommande var: "Du är säkert homosexuell egentligen".

    Men ingen vill höra eller veta för det passar inte in i bilden av HBT.

    Det borde inkluderas i alla Pride program att trakasserier och fördomar kan
    förekomma från flera håll.
    Även från HBT personer.

    SvaraRadera
  2. Ingen ska bli trakasserad för sin sexuell läggning givetvis.

    SvaraRadera