lördag 25 juni 2016

Brexit är en boost för HBTQ-fientliga nationalister i Europa.


Jag gissar att du som följer min blogg vet att 52 % i en folkomröstning i torsdags i Storbritannien  beslutade att landet ska lämna EU. En svensk partiledare lämnade följande kommentar.
.... Det här är den värsta krisen för EU någonsin....
Kommentaren är inte från Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson vars parti vill ha en liknande omröstning i Sverige. Trots att opinionsmätningar visar att stödet för att lämna EU är relativt svagt bland svenska folket. Utan från Liberalernas ordförande Jan Björklund, vars parti är EU-federalistiskt. Även jag är federalist men tycker att l ibland duckar för de problem som faktiskt finns med unionen inom vissa områden när partiet ska vara med i den offentliga debatten. Federalism handlar inte bara om att ge EU mer befogenheter för gränsöverskridande problem utan också att flytta tillbaka makt till de nationella parlamenten när det gäller sådant som varje land klarar lika bra eller bättre.

Men Björklund har rätt om den synnerligen allvarliga situation EU är i. Visst har migrationskrisen orsakat problem i unionen. Men trots bristande samordning av politiken för asylsökande-migranter är det inget hot emot EU i sig. Även om det försvagat legitimiteten en del för projektet. Euro-krisen med Grekland var då allvarligare, någon månad svajade det ordentligt där men Tyskland och Frankrike fixade till sist situationen. Men här handlar det om något annat. Här är det inte möjligt att ingå ekonomiska kompromisser. Bara ja eller nej.

3 av 4 tydligt HBTQ-vänliga grupper i EU-parlamentet har tillfälligt blivit "förlorare".

I EU-parlamentet är 3 av de partigrupper som driver HBTQ-rättigheter och situationen för andra minoriteter tydligast socialdemokrater, liberaler och gröna.  Det handlar om att vissa mänskliga rättigheter ska gälla alla i unionen. Individers rättigheter före länders. De tre partigrupperna har nu fått en "förlorar-stämpel". Det lär dröja månader, kanske mer än ett år innan de återhämtar sin roll i EU-politiken.

"Nationalisterna" och den EU-kritiska höger-gruppen ECR är negativa till EU-lagar om HBTQ-rättigehter. Nästan alla är intoleranta eller direkt HBTQ-fientliga. Och den minoritet inom ECR som är HBTQ-vänliga vill ändå att EU i princip inte ska "blanda sig i det där". De har fått en "boost" av resultatet. Som främlingsfientliga brittiska ukip:s ordförande Nigel Farage (bilden). Just ukip attackerade konservativas avgående statsminister David Cameron hårt när den dåvarande konservativ-liberala regeringen införde en könsneutral äktenskapslag för några år sedan. "Partnerskap räcker" var budskapet från ukip.

Eller andra konservativa, Sverigedemokraterna, Dansk folkeparti, Front national i Frankrike, Putin i Ryssland etc. Den största gruppen i EU-parlamentet är höger-kristdemokratiska gruppen EPP som ibland gett stöd åt HBTQ-rättigheter, ibland inte. Även deras roll är nu försvagad gentemot mer EU- och HBTQ-negativa högergruppen ECR i debatten.

Om EU brakar ihop gynnas främst främlingsfientliga HBTQ-negativa partier.

Vänstersocialistiska EU-gruppen gue-ngl (som generellt också är HBTQ-vänliga) är kanske delvis nöjda med resultatet av den brittiska folkomröstningen. Där finns Vänsterpartiet. Men jag tror folk långt ut på vänsterkanten bör vara försiktiga med att önska att EU brakar ihop (vilket jag inte tror kommer hända men dock). För om unionen faller ihop så lär partier långt ut på vänsterkanten få 10-20 % vinst av det, främlingsfientliga nationalistiska partier övriga  80-90 % (den brittiska kampanjen hade en del främlingsfientliga inslag, inte från alla på "lämna"-sidan, men en del) Och de nazistiska partierna (som Jobbik i Ungern och Gyllene gryning i Grekland) bidar sin tid, kaos är deras bäste vän.

Den som är HBTQ-vänlig och önskar EU ska falla ihop och det ska bli kaos i Europa bör vara försiktig. För önskningar kan inträffa. Och då kan grupper få makten som får Jimmie Åkesson att verka vara en queer-aktivist.


Uppdatering 1.

Ett litet svenskt högerparti har senaste dagarna totalvänt (utan årsmötesbeslut) om EU-politiken.

När det nu blåser "motvind" för EU är det givetvis en del populister som blåser omkull. Ett exempel är det nya lilla liberal-konservativa partiet Borgerlig framtid. Att partiet utmanar Alliansens etablerade partier är absolut inget fel. Det behövs nya initiativ till höger, vänster och mitten för att förnya politiken. Som liberal är jag för konkurrens även inom politiken. Men att vara en sådan vind-flöjel som bf visat sig senaste dagarna är är absurt. Från partiets program.
.... Borgerlig Framtid vill att Sverige ska ställa tydligare krav för att framför allt stärka den europeiska politiken avseende handel, säkerhetsfrågor, miljö och migration....
Det där gällde alltså fram tills i torsdags. Men från i fredags har partiets politik totalt bytts ut enligt partiets Facebook-ansvarige (förmodligen med godkännande av partiledaren) Med all säkerhet utan några beslut från partiets medlemmar, avdelningar, distrikt eller ens partistyrelse.
.... Ett nordiskt/nordeuropeiskt frihandelsområde i stil med EFTA - istället för den byråkratiserade kolossen EU - är en bättre väg framåt. Norden tillsammans med Storbritannien har mycket gemensamt och har därför de bästa förutsättningarna för ett lyckat samarbete. Det ska vi arbeta för....
Partiet är tydligen extremt toppstyrt.

Även om jag är EU-federalist är det givetvis helt legitimt för ett parti att byta politik från för till emot Sveriges medlemskap i unionen. Borgerlig framtid får givetvis avgöra sin politik självt. Men att en Facebook-ansvarig på egen hand efter en omröstning i ett annat land radikalt förklarar att partiet nu svängt från att varit för EU till att vara emot Sveriges medlemskap i unionen visar att Borgerlig framtid ännu bara är en vindflöjel utan någon intern demokratisk process. Inte ens det mest toppstyrda riksdagspartiet Sverigedemokraterna skulle betett sig så.

Det ironiska är att Borgerlig framtid startats delvis som en protest emot den tidigare Decemberöverenskommelsen. Att "eliten" inom Alliansen inte lyssnar på vanliga borgerliga sympatisörer. Och sedan beter sig ledningen inom bf sådär själva. Det riskerar bara att än mer öka politikerföraktet.

Partisekreteraren i bf är Ilan Sadé som är öppet homosexuell och tidigare varit politiker i Centerpartiet.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar