tisdag 11 augusti 2015

HBTQ-kultur. Vägen till Ann-Christine.


Vägen till Christine (2015) regisserad av Helena Isaksson Baeck handlar om Åke som blev Ann-Christine. Från presentationen av filmen.
Åke var präst i svenska kyrkan. Han levde ett på ytan vanligt liv med fru och barn. Men innerst inne var han en annan. Vid 57 års ålder bestämde han sig för att visa sitt rätta jag. Åke blev Ann-Christine. Det här är hennes personliga berättelse om hur det är att komma ut som kvinna på arbetsplatsen, i familjen och i samhället. Om könsidentitet, egna och andras fördomar och längtan efter att få vara sig själv. Under tre års tid följer filmaren Helena Isaksson Baeck henne på den omvälvande resan från Åke till Ann-Christine.
Manuset är egentligen enkelt. Det handlar om en präst i Växjö som förklarar sin omvandling från konservativ manlig präst till transperson. Hur hen inspirerar andra som inte känner sig hemma i sitt biologiska kön. Rädslor och förväntningar för omgivningens reaktioner.

Scenen är Svenska kyrkan och Växjö stift som vanligen betraktas som det mest konservativa inom samfundet (Stockholms stift är ytterkanten åt andra hållet). Men även Svenska kyrkan har genomgått en omvandling senaste 20 åren. En förändring som kanske inte är helt annorlunda än den som en transperson ofta har att hantera. Att byta attityder - till sig själv, till andra eller för den delen ett samfunds självidentitet - är ofta en långsam process.

Huvudrollsinnehavaren Ann-Christine spelar "rollen" - att berätta om sig själv - i den här filmen bra.

Det är en dokumentär som egentligen handlar om rätten att få vara sig själv.

Trailer (Vimeo). Filmen visas i sin helhet Svt play.

2 kommentarer:

  1. Ann-Christine definierar sig inte som hen utan som en kvinna, alltså hon.

    SvaraRadera
  2. Hej anonym!

    Ok, då vet jag det.

    SvaraRadera