Olof Lavesson, Moderaternas HBT-politiske talesperson, meddelar att
partiet nu svänger och lämnar sitt motstånd emot att sänka åldersgränsen för juridiska könsbyten. Istället blir partiets attityd "möjligen" till reformen.. I början av det här året beslutade den borgerliga regeringen
att tillsätta en utredning om nuvarande 18-årsgräns ska sänkas,
behållas eller avskaffas. Den utredningen ska vara klar senast 31
december 2014.
Stefan Dubois, handläggare vid Moderaternas kansli, mailade i april i år följande om partiets åsikt om att sänka åldersgränsen för juridiska könsbyten..
NEJ. Den som är under 18 år räknas som ett barn och kan inte förväntas överblicka konsekvenserna av ett så ingripande och långtgående beslut som ett könsbyte innebär. Dessutom innebär ett sådant system att det i realiteten blir barnets vårdnadshavare som ytterst beslutar om barnets ska genomgå ett könsbyte eller inte. Det pågår en statlig utredning som överväger om åldersgränsen bör sänkas eller inte.
Jag riktade skarp kritik emot det faktum att regeringens största parti tillsätter en utredning där de från början är principiellt emot reformen. Nu lämnar Lavesson följande kommentar.
När det gäller åldersgränsen för att få byta juridiskt kön har regeringen i vintras tillsatt en utredning och vi avvaktar det resultatet. Därför ska svaret vara möjligen på den frågan.
Bara två partier är idag emot att sänka åldersgränsen för juridiska könsbyten.
Jag mailade Olof Lavesson och vissa personer i Moderaterna ledning bl.a. partisekreteraren Kent Persson och Anna Kinberg Batra, gruppledare för m i riksdagen, följande.
Ingen blir gladare än jag om m senaste månaderna svängt och nu svarar "möjligen" men det har varit olika besked inom några få månader. Men jag utgår från att du förankrat det här i partiet så jag gör såhär. Om ingen från m senast på måndag, 14 juli, mailat mig om att Olofs tolkning, att m:s attityd är "möjligen" till att sänka åldersgränsen för juridiska könsbyten, kommer jag tolka det som att det är partiets officiella åsikt.
Ingen från partiet har hört av sig. Därmed kan vi konstatera att Sveriges 10 största partier nu tycker följande om att sänka (eller avskaffa) åldersgränsen för att få byta kön juridiskt
Ja: Miljöpartiet, Folkpartiet, Vänsterpartiet, Piratpartiet, Feministiskt initiativ.
Möjligen: Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet.
Nej: Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna.
Sd ännu principiellt för sterilitetskrav i könstillhörighetslagen - men partiet har accepterat dess avskaffande
Senaste åren har svenska könstillhörighetslagen blivit mer frihetlig. Alla partier stödde förslagen om att avskaffa kraven att vara ogift och svensk medborgare för att få byta kön juridiskt. Alla partier förutom Sverigedemokraterna stödde förslagen om att avskaffa sterilitetskravet samt att tillåta transsexuella att spara könsceller (sperma respektive äggceller) före en "könsbytesoperation" för att efteråt kunna bli biologiska föräldrar. Sd har förklarat att de ännu är principiella motståndare till de båda senare reformerna men inte vill avskaffa dem.
Uppdatering 1.
S versus m. Reinfeldt vs Löfven.
Moderaterna är ännu, trots dess dåliga resultat i EU-valet, ett av de två stora partierna i Sverige tillsammans med Socialdemokraterna. Jag har gjort olika jämförelser mellan olika partikonstellationer. Låt oss göra en där s och m jämförs.
S (Löfven) har en bättre HBT-politik än m (Reinfeldt) inom fyra områden. S har inte någon sämre HBT-politik inom något område. S är bättre inom följande områden.
1. S är för att transpersoner ska inkluderas i lagen om hets emot folkgrupp. M tvekar.
2. S är för att hatbrott p.g.a. könsidentitet explicit ska inkluderas i brottsbalken när det gäller straffskärpning emot hatbrott. M tvekar.
3. S är för att arbetsgivare ska bli skyldiga att förebygga diskriminering p.g.a. sexuell läggning och könsidentitet. M tvekar.
4. S tvekar om det bör införas ett tredje juridiskt kön. M är emot.
Moderaterna kan givetvis hänvisa till att de förmodligen är HBT-vänligare än de flesta partier (oavsett om de är höger eller vänster) i världen. Men nu ställs ju inte m i höst emot något islamistparti i Mellanöstern eller Republikanerna i USA eller vänsterpartier i Latinamerika. Utan emot svenska partier. Det är emot andra svenska partier de ska jämföras.
Bra! Alla vet att man inte skall vänta sig för mycket i sådana här frågor från SD och KD, men det var olyckligt att Sveriges regeringsbärande parti hade en så konservativ syn på juridiskt könsbyte.
SvaraRaderaOch erfarenheten säger att ingen gillar att dela rum med SD ensam, så man kanske kan hoppas på att KD kommer följa efter. Kanske.
Hej anonym!
SvaraRaderaJa, jag blev själv förvånad när m i våras meddelade att de ännu är principiella motståndare till reformen. Så att partiet nu svängt betraktar jag bara egentligen som förväntat efter hur m utvecklats senaste åren. Visst har de agerat något taffligt men det beror nog på att en del i partiet (och andra partier) faktiskt inte har kunskap om vad det handlar om. Utredningen som Alliansregeringen startat handlar inte om vi ska tillåta läkare göra operationer av 14-åringars skrev (det kanske vi borde tillåta för barnets skulle, men det krävs andra utredningar för det innan jag ska ställa mig eventuellt bakom det) utan om JURIDISKA könsbyten. Inget som är oåterkalleligt eller kan få hemska konsekvenser för att en 16-åring inte har tillräcklig mognad.
Jag tror det kommer bli debatt om det här i kd (om de sedan blir kvar i riksdagen i höst vet vi inte) och partiet kan mycket väl landa i att sänka åldersgränsen några år.
Sd är däremot mer kategoriskt emot. Deras HBT-politiske talesperson Per Ramhorn har berättat att sd kommer rösta emot en sänkning av åldersgränsen för juridiska könsbyten men att de säkert kommer acceptera reformen efteråt, ungefär som de idag accepterat att sterilitetskravet har avskaffats.
Vad man än må tycka om sd är de smarta nog att i alla fall fatta att det är, tack och lov, få idag i Sverige som de kan värva som sympatisörer genom att kampanja emot transsexuellas rättigheter.
Min känsla är att anti-HBTQ-motståndet idag främst handlar om "hen" och genuspedagogik. Främlingsfientliga populister hyllar inte transpersoner men de har fattat att de flesta cis-personer faktiskt ofta struntar i om några få vill tillhöra ett tredje juridiskt kön eller få byta kön juridiskt som barn.
Det är när ifrågasättandet av heteronormen når till barn generellt, som genuspedagogik, som främlingsfientliga populister börjar larma.
Bengt
"Vad man än må tycka om sd är de smarta nog att i alla fall fatta att det är, tack och lov, få idag i Sverige som de kan värva som sympatisörer genom att kampanja emot transsexuellas rättigheter."
RaderaNu får du nog allt ta i trä. Den stora majoriteten av Sveriges befolkning är inte intoleranta idioter, men tänk på att Sverigedemokraternas hela självbild bygger på att "inte vara PK".
Vi har redan sett hur extremism, från båda hållen, frodas i det kulturella, ekonomiska och geopolitiska klimat som råder i dagens Europa. Osäkerhet och rädsla ger intoleranta krafter bränsle. Det finns ingen som helst logisk koppling mellan politiska/ekonomiska kriser och intolerans mot HBTQ-personer, men vi ser likväl att det finns en korrelation. Lyckligtvis har vi i västvärlden en trend att också bli mer toleranta, men ibland är jag rädd att den kulturen kommer ses som det glada 20-talet ses idag.
Min poäng är att jag HOPPAS att moralisk nihilism och normupplösning och sån't skoj kommer fortsätta råda. :-) Men vi måste också vara medvetna om att det ständigt finns ett hot mot de friheter, nutida och framtida, som vi ibland tar för givna.
Anonym
SvaraRaderaJag håller med dig i din senaste kommentar. I synnerhet i östra Europa kan vi notera att ultranationalistiska grupper även exploaterar HBTQ-fientlighet. Även om jag inte tror det sprider sig till västra Europa finns det en risk att det gör det, vi bör vara vaksamma i synnerhet när främlingsfientliga partier går framåt även här.
Bengt