lördag 19 september 2015

HBTQ-kultur. Pyret & pingvinpapporna - Berg, Frimodig och Arpiainen.


Från förlagets presentation av Pyret & pingvinpapporna (2015)
Boken handlar om Pyret och Pingvinpapporna. Pyret fyller år idag och det blir en dag fylld av lek, upptåg och glädje. Äntligen fyller lilla Pyret år. Papporna smyger så tyst det går. Frukost på sängen och prassel-paket, är ju det bästa som Pyret vet.
Häromåret förklarade jag i en bloggrecension att Prinsen och pojken var den bästa barnbok med HBTQ-tema jag läst. Och det håller jag fast vid ännu. Men Pyret & pingvinpapporna (som för övrigt är från samma förlag) hamnar även den bland de 5 främsta. Och medan Prinsen och pojken riktade sig främst till 6-9-åringar så är målgruppen här minstingarna, barn upp till 4 år.

Bokens texter som Sara Berg och Karin Frimodig är ansvariga för utgörs av rim. Det är en konst att göra det utan att det blir lätt fånigt - men de lyckas. Som det här när Pyret ramlat omkull utomhus.
Pyret gråter, små tårar på kinden.
Papporna står som skydd mot vinden
.
Men det som verkligen lyfter den här boken är teckningarna av Johanna Arpiainen. Bilderna utgörs dels av en bakgrund där det först verkar som att någon kladdat dit målarfärg. Men trots det blir det en vacker inramning. Arpiainen har en känsla för ansiktsuttryck hos de tre "personerna" i boken, alltså pingvinerna. Men bäst gillar jag pratbubblorna. Där finns inga ord, däremot symboler för en viss känsla.

Pingvin-barnet Pyret ordnar en parad där papporna applåderar. Det blir lätt att tolka det som en gay-parad. Det finns en flagga t.o.m. Men det är ingen regnbågsflagga och det värderar jag faktiskt som något positivt. Den här typen av böcker riskerar lätt att devalveras till enkel propaganda för HBTQ-rättigheter på bekostnad av det konstnärliga värdet. Men Pyret och pingvinpapporna hamnar på rätt sida när det gäller den delen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar