fredag 17 juli 2015

HBT-kultur. Från Man till Människa Claes-Sara och Vesna Maldaner.


Från Man till Människa (2012) av Claes Schmidt/Sara Lund och Vesna Maldaner utspelar sig på ett tåg där en del av berättelsen är en "inre dialog" mellan Claes och alter egot, transvestiten Sara.

Claes Schmidt var redan i sin barndom att ambivalent när det gäller att känna sig som pojke eller flicka. Tvåköns-normen var ännu starkare då än idag då. Hen försökte som ung vuxen kompensera sin förvirring genom att vara "macho". Men fortsatte klä sig i kvinnokläder i smyg. Schmidt  Claes Schmidt dolde sin transvestit-sida inför sin kvinnliga partner i flera år men avslöjades 1989 av en slump. Hen berättar att det var hemskt först men också en lättnad. Schmidt blev "lokalkändis" som marknadschef för en stor nöjesklubb i Malmö och figurerade en del i tidningar. 2004 berättade Claes Schmidt i media om sitt alter ego Sara Lund. Vesna Maldaner har skrivit en bok efter samtal med Claes Sara.

Temat i första delen (men även sista kapitlen) handlar främst om människors attityder. Tendensen att ofta döma ut det som är ovant för en själv för att vara onaturligt och fel. Oavsett om det handlar om människors könsidentitet, sexuella läggning, etnicitet etc. Det positiva är att det finns en befriande humor. Och att boken ibland ger nya perspektiv. "Våga vara den du egentligen är" är budskapet. Det negativa är att det finns en del faktafel och förenklingar. Det blir också en del upprepningar av nästan exakt samma formuleringar.

Det andra temat i boken är berättelsen om Claes Sara från barndomen och framåt. Det finns en del intressanta detaljer där. Som helhet är Från Man till Människa något bättre än medioker. Mest angelägen är den i resonemanget om den traditionella mansrollen



2 kommentarer:

  1. Hej, hoppas jag kan ställa en fråga här, hbt vet jag vad det är själv tillhör jag h, men q det verkar mest vara hetro-kvinnor-tjejer. Vilka är q här i Sverige idag och vilka var q tänkt användas för från början.

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Du får definitivt ställa frågor.

    Queer har inte någon entydig definition. Ibland handlar det om människor som inte vill definiera sig efter homo- bi- eller hetero. Det kan vara personer som tycker inte det finns några entydiga kön. Vissa kallar sig queer för att de inte följer heteronormen. Queerpersoner finns bland män, kvinnor, transpersoner och bland folk som inte vill definiera sig som något av de tre alternativen.

    Det är ingen som haft patent på queer från början så ingen kan hävda det finns en rätt definition. Istället har queer redan från starten varit ett begrepp som inte entydigt ska definieras.

    SvaraRadera