måndag 26 februari 2018

HBTQ-kultur. Tom of Finland.



Från presentationen av Tom av Finland (2017) regisserad av Dome  Karukoski.
.... Touko Laaksonen har tjänstgjort som officer under andra världskrigets svåra år i Finland, men livet som följer efteråt visar sig lika tufft. Efterkrigstidens Helsingfors erbjuder ett högst begränsat livsrum för unga homosexuella män som Touko, med en vardag av förföljelse och hot om straffpåföljder. Under pseudonymen "Tom of Finland" finner han ett sätt för åtrå och längtan att komma till uttryck; i sin konst gestaltar han homoerotiska läderfantasier. Den blir en väg till frigörelse, för Touko och många med honom....
Det här är ett "Hollywood-drama" även om det är från Finland. På gott och ont. Hollywood vet ofta precis vad de ska göra för att folk ska behålla intresset. Tom of Finland är bra. Men ibland blir det för endimensionellt. Laaksonen reduceras till att bara vara homo

Qx skulle givetvis aldrig avslöja att Laaksonen tände på tyska soldater.

Touko Laaksonen skulle senare bli världsberömd som konstnären Tom of Finland. Men han har berättat att hans sexuella intresse startades av tyska soldater i Helsingfors i början av 1940-talet. Det där har givetvis politiskt korrekt media som gay-tidningen Qx eller RFSL aldrig berättat. En gay-ikon som tände på soldater som ibland var nazister och förföljde bl.a. homosexuella. Det blir för komplicerat. Men Laaksonen var varken fascist eller rasist. Det fanns inga politiska orsaker till hans intresse för de tyska männen. Istället handlade det om hans fascination inför hyper-maskulinitet.

Laaksonen startade kampanj emot spridning av hiv.

Finland anfölls av kommunistdiktaturen Sovjetunionen som ingått ett hemligt avtal med nazistdiktaturen i Tyskland. Finlands ledning vände sig efter sin krigsförlust till Storbritannien och USA för att få hjälp att anfalla Sovjetunionen och få tillbaka förlorade områden men vägrades det. Då fanns bara Adolf Hitler som attackerade Sovjetunionen 1941 kvar. Finlands politiska ledning var dock noga med att nordiska soldater aldrig skulle strida tillsammans med tyska. 

Den starkaste scenen i filmen är när kampen emot aids på 1980-talet jämförs med krigen Sovjetunionen-Finland. När tidigare officeren Touko Laaksonen blev anklagad för att bidra till spridningen av hiv med sina bilder och startade en egen kampanj riktad emot män som har sex med män att använda kondom. Folk i Finland fattar det där, förlusterna i krigen var ett nationellt trauma.  

Trailer (Youtube) till filmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar