torsdag 27 mars 2014

Fp vill sänka åldersgränsen för juridiska könsbyten.


Folkpartiet blir första borgerliga partiet att vilja sänka åldersgränsen för juridiska könsbyten. Sedan flera år tycker Miljöpartiet och Vänsterpartiet detsamma. V vill avskaffa åldersgränsen helt.

HBT-ansvarige ministern Erik Ullenhag (fp) har framfört att han är för en sänkning av åldersgränsen. Från Dagens juridik.
Syftet med utredningen är att se över om även personer under 18 år ska kunna byta juridiskt kön - det kön som lagen anser att en person har. – Vi har kommit överens om i regeringen att tillsätta en utredning, det ser jag som en framgång. Min känsla är att det ofta finns motstånd fram tills man får ökad kunskap, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP), som även ansvarar för HBT-frågor, till tidningen. Ullenhag vill se en sänkning av åldersgränsen men tillstår att det finns en del konflikter att reda ut. – Jag ser att vi behöver ändra åldersgränsen för att byta juridiskt kön. För en 15- eller 16-åring kan ett år vara en väldigt lång tid i förhållande till hur man mår. Men det finns konflikter vi behöver reda ut, som vad som händer om en 16-åring har en åsikt och föräldrarna en annan, säger han till tidningen.
Jag mailade därför folk från fp om Erik Ullenhag framför Folkpartiets officiella åsikter? Niklas Englund, politisk sekreterare, mailade följande.
Vad gäller Erik Ullenhags kommentar till åldersgräns vid juridiska könsbyten så är detta en FP-ståndpunkt, dvs. vi måste titta på åldersgränsen för att byta juridiskt kön (därför har regeringen tillsatt en utredning).
Jag tyckte det var något otydligt och ville att han skulle bekräfta om partiet är för att sänka åldergränsen. Englund kommenterade.
Vårt svar är JA, men att det är frågor som måste redas ut innan vi kan gå vidare.
20 februari tillsatte den borgerliga regeringen en utredning om nuvarande 18-årsgräns för juridiska könsbyten bör sänkas, avskaffas eller behållas. Direktiven till utredningen kan ni hitta här.

Bland övriga riksdagspartier har Centerpartiet meddelat att deras attityd är "möjligen" till att sänka nuvarande 18-årsgräns. Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har ännu inte svarat vad de tycker 2014.


Uppdatering 1.

Piratpartiet för att avskaffa åldersgränsen för juridiska könsbyten.

Det finns som bekant partier även utanför riksdagen. Jag har kontaktat bl.a. Piratpartiet. Deras partiledare Anna Troberg mailar att partiet är för att helt avskaffa åldersgränsen för byta kön juridiskt.
Vårt mål är att avskaffa juridiskt kön, då vi inte ser ett uppenbart behov av att behålla det. Därmed vore ett avskaffande av åldersgränsen för juridiskt könsbyte också vara ett positivt steg i riktning mot ett framtida avskaffande av juridiskt kön. Så, vi ser positivt på ett avskaffande av den åldersgränsen. 
Piratpartiet vill allltså, precis som v, helt avskaffa åldersgränsen. Feministiskt initiativ har ännu inte svarat vad de tycker 2014.

Sd och kd hamnar tillsammans på ungefär samma resultat i ny opinionsmätning som i valet 2010.

En
ny opinionsmätning från Ipsos publiceras idag i flera tidningar. HBT-negativa Sverigedemokraterna och homonegativa Kristdemokraterna får tillsammans 11,5 % jämfört med 11,3 % i riksdagsvalet 2010.


Uppdatering 2.

Feministiskt initiativ för att avskaffa åldersgränsen för juridiska könsbyten.

Marita Strand från Feministiskt initiativs presstjänst mailar att partiet vill avskaffa åldersgränsen för juridiska könsbyten och hänvisar till partiprogrammet från 2013. 
.... Fi ska verka för alla människors rätt att kostnadsfritt ändra sin egen juridiska könstillhörighet utan krav på transidentitet eller kroppsliga ingrepp.... Fi ska verka för att minderåriga ska få byta juridiskt kön och få könskorrigerande vård efter sedvanlig utredning....
Därmed har tre av de partier jag granskar avslöjat att de är för att helt avskaffa åldersgränsen för juridiska könsbyten, Vänsterpartiet, Piratpartiet och Feministiskt initiativ. Miljöpartiet och Folkpartiet vill sänka åldersgränsen, Centerpartiet svarar "möjligen" till den reformen.

Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har ännu inte svarat vad de tycker 2014.



onsdag 26 mars 2014

S och m stödjer friare namnpolicy för 12-17-åringar.



Sveriges båda största partier, Socialdemokraterna och Moderaterna, är för att 12-17-åringar (med vårdnadshavares godkännande) ska kunna välja könskonträra namn. Alltså namn som är typiska för det "motsatta könet" (i relation till individens juridiska kön).

Jonas Gunnarsson, HBT-politisk talesperson för Socialdemokraterna, mailar.
Vi har inga synpunkter på nämnda praxis.
Jag ville ha ett förtydligande.
Betyder det att s, precis som mp, fp, c och v stödjer nuvarande praxis att 12-17-åringar med vårdnadshavares godkännande får välja könskonträra namn.
Jonas Gunnarsson svarade.
Precis.
Olof Lavesson, HBT-politisk talesperson för Moderaterna, kommenterar.
Som du skriver så har patent- och registreringsverket infört policyn att 12-17-åringar ska kunna välja ett könskonträrt namn med vårdnadshavares godkännande. Nya moderaterna är inte av någon annan uppfattning. Tvärtom tycker vi att det är bra att det nu utvecklas en tydligare praxis, något som ytterligare förstärks med den nya namnlagen. Den nya lagen ska utgå från barnens rättigheter och skapa tydlighet där det tidigare funnits en väldigt spretig praxis. Att som 12-17-åring kunna få byta till ett namn som bättre överensstämmer med ens könsroll eller könsuttryck kan inte anses vara emot barnets bästa, tvärtom.
Sex av åtta riksdagspartier för nuvarande namnpolicy för könskonträra namn.

Därmed är sex riksdagspartier tydligt för nuvarande friare namnpolicy när det gäller könskonträra namn. Kristdemokraterna har tidigare meddelat att de stödjer en könsneutral namnlag för vuxna men ännu inte kommenterat samma möjlighet för 12-17-åringar. Sverigedemokraterna har inte avslöjat något om sin attityd. Kd:s och sd:s representater i namnlagskommittén stödjer dock utredningens eniga rapport där följande är med.
.... När det gäller barn måste risken för obehag bedömas från fall till fall. Problemet är emellertid i praktiken inte så stort, särskilt som många föräldrar väljer något av de hundratals förnamn vilka uppfattas som mer eller mindre könsneutrala och utan obehag bärs av både män och kvinnor.....Det är också att märka att de större barnens egen uttalade vilja utgör en viktig faktor vid bedömningen av obehagsrisken. Mot bakgrund av den domstolspraxis som sålunda etablerats kan därför problemet med könskonträra förnamn inte betraktas som en stor fråga....
Sveriges borgerliga regering förbereder en ny namnlag. Flera remissinstanser, Diskriminineringsombudsmannen (DO), Ungdomsstyrelsen, RFSL och RFSL Ungdom vill att den nya lagen ska förtydliga rätten att välja könskonträra namn. I den kommande nya namnlagens juridiska "förarbeten" (regeringsförslag etc) bör det kommenteras att vuxna personer fritt ska få välja könskonträra namn och att det även bör gälla äldre barn. Att 3 av 4 regeringspartier stödjer nuvarande friare namnpolicy ökar sannolikheten för att det blir så.

måndag 24 mars 2014

HBT-kultur. Främling vid vatten.


Först måste det konstateras att Främling vid vatten verkligen är annorlunda. Den franska filmen med Alain Guiraudie som regissör är en blandning av olika genrer, drama, erotik och thriller. I princip alla scener utspelar sig på en strand vid en sjö.

Frank (spelad av Pierre Deladonchamps) är en kille i 30-årsåldern som ofta besöker en cruisingplats för män som har sex med män. På stranden träffar han Henri (Patrick d'Assumça), en medelålders man som just separerat från sin fru men också haft sex med några män. Frank och Henri blir vänner och diskuterar olika saker, ibland närmast filosofiskt. Frank har sexuella äventyr med andra killar och blir förälskad i en av dem, Michel (Christophe Paou). Frank blir senare vittne till hur Michel dränker en av sina partners i sjön. Trots det fortsätter han relationen med Michel, med en blandning av rädsla och förälskelse. Innan filmen är slut har fler personer blivit mördade.

Det här måste vara den mest pornografiska icke-porrfilmen jag någonsin kollat. Det visas inte bara nakna män i nästan varannan scen. Även attraktive Pierre Deladonchamps som spelar Frank klär av sig. Det finns också några explicita sexscener. I första delen av filmen blir det så mycket homoerotik att det blir otydligt vad filmens egentliga syfte är, förutom att visa nakna män blandat med filosofiska debatter. Senare blir det dock mer drama och thriller. Intressant är att filmen inte använder musik alls för att skapa stämningar. Istället är det ljus och ljud i naturen som ger associationer till att det håller på att hända något olycksbådande.

Gillar du en film som är "alternativ" kan jag rekommendera den. Även till dig som tycker om manlig homoerotik blandat med "seriöst" innehåll.

Främling vid vatten visas fram till 27 mars i Malmö, Lund och Norrköping. Dessutom i Göteborg 23 april.

Trailer (Youtube) till filmen.

söndag 23 mars 2014

Måns Zelmerlöw ger heteronormativiteten ett ansikte.



Det är nog få som missat att popsångaren Måns Zelmerlöw (bilden) gjort kontroversiella kommentarer om homosexuella relationer i TV-progammet Pluras kök. Expressen visar utdraget från programmet om just den diskussionen. Det som gör det extra fascinerande är att Måns Zelmerlöw lett Qx gaygala 2014.

Vissa har efter hans kommentarer kallat honom homofob, några har hållt med medan en del tycker det var klumpigt men att man ska acceptera hans ursäkt. Den där ursäkten gäller dock bara för att han hävdade att homosexuella relationer är avvikande, att han istället borde kallat det för "mindre vanligt" än heterosexuella relationer. Hade det varit enda problemet med hans kommentarer borde vi kunnat lämna debatten. Alla kan ibland göra en klumpig kommentar.

Det som är besvärande för Måns Zelmerlöw är dock att han inte bara gjorde ett misstag om ett ord utan att hela hans resonemang är suspekt. Jag ska strax i detalj granska hans kommentarer men först något om att han var full. Jag är verkligen inte emot att folk kan dricka sig berusade privat men vet någon att hen ska sitta i ett TV-program så har vederbörande faktiskt ett ansvar att vara tillräckligt nykter för att inte efteråt hänvisa till att personen var full.

Måns framför unkna teorier.

Så till Måns kommentarer. Från Expressens artikel.
Jag tror att mannen föds med en automatisk dragningskraft till honan, och kvinnan likaså, säger Måns medan de andra middagsgästerna blir tysta. – Så måste det väl vara någonstans, förtydligar han....
Notera att Måns Zelmerlöw inte bett om ursäkt för det här trots att det faktiskt är både okunnigt och absurt heteronormativt. Han hävdar inte att de flesta föds heterosexuella utan att alla gör det, "automatiskt". Forskaren Simon LeVay från USA har visat att det kan finnas vissa genetiska skillnader mellan homosexuella och heterosexuella statistiskt (vilket betyder att inte alla i respektive grupp är likadana men att det finns skillnader på gruppnivå). Oavsett hur det är med forskningen är det heteronormativt att tro att alla föds som heterosexuella och att gissa att orsaken till att en del är homosexuella (eller bisexuella) är någon "avvikelse" i barndomen. Eller att folk "väljer" att bli homosexuella som homofober ofta gissar. (Dock hävdar de paradoxalt nog att de inte själva valt att bli heterosexuella)  Den typen av teorier lämnade vetenskapen i Sverige för flera decennier sedan. Att Måns Zelmerlöw, som hävdat han är HBTQ-vänlig, för fram teorierna igen är absurt.
– Så du menar att homosexualitet är en avvikelse då helt enkelt? – Ja, det menar jag. Jag menar inte att det är något fel överhuvudtaget. Men jag tror, det naturliga är ju att det är man och kvinna som gör barn ihop och därmed får hela arten att fortplantas, säger Måns. De andra gästerna reagerar med att ställa motfrågor - ännu en gång. – Det är väl fullt lika naturligt att man och man vill ligga med varandra, eller kvinna med kvinna? säger Miriam. – Nej, det är inte lika naturligt, om vi ser till… I och med att de inte skapar barn ihop, säger Måns.
Några reflexioner.

1. Vad är naturligt? Är det sådant som finns i naturen bland djur? Då är homosexualitet lika naturligt som heterosexualitet eftersom båda har hittats bland tusentals djurarter av forskare. Med reservation för att människors beteenden och definitioner inte enkelt kan överföras på djur. Det finns dock trofasta relationer mellan djur av samma kön och även sexuella.

2. Om människor skulle bete sig "naturligt" borde vi bo i hyddor, definitivt inte använda internet och annan modern teknisk utrustning. Det är biologiskt naturligt för människor att röra sig varje dag, alltså funkar inte de flesta jobben att vara stilla i flera timmar på en arbetsplats. Heterosexuella killar och tjejer borde gifta sig och skaffa barn före 20 års ålder (det var normen fram till för 100 år sedan)aldrig använda preventivmedel, aldrig idka oralsex eller andra sexuella varianter som inte kan orsaka barn. Hur många heterosexuella lever naturligt idag?

3. Forskning visar att människans ursprung förmodligen är från centrala Afrika. Orsaken till att det finns vita människor var en anpassning till ett annat klimat i Europa. Med Zelmerlöws resonemang är det alltså biologiskt onaturligt för svarta personer att bo i Europa. Kommer Zelmerlöw att framföra det när han är i TV igen?

Nej, jag tror inte Zelmerlöw är homofob. Han respekterar säkert homosexuella och bisexuella personer och har inget emot samkönade relationer. Men han är typiskt heteronormativ i sitt resonemang. Hade det varit Nils Nilsson som framfört de där okunniga kommentarerna hade saken kunnat vara utagerad. Men nu är det Måns Zelmerlöw, en av de sångare i Sverige som så sent som för någon månad sedan var värd för en HBT-gala. Och som efter sin fadäs låtsas att problemet bara var att det var fel att använda "avvikande" om homorelationer. Det är inte hedervärt.

fredag 21 mars 2014

HBT-kultur. Dallas buyers club.


Den här filmen om aidssjuka människor i USA i mitten på 1980-talet är baserad på en verklig historia. Även om vissa rollkaraktärer har placerats dit efteråt.  När det gäller (början av) själva handlingen ska jag göra det enkelt för mig och citera från Wikipedia.
In 1985 Dallas, electrician and rodeo cowboy Ron Woodroof is diagnosed with AIDS and given 30 days to live. He initially refuses to accept the diagnosis, but remembers having unprotected sex with an intravenous drug-using prostitute. Ron quickly finds himself ostracized by family and friends, gets fired from his job, and is eventually evicted from his home. At the hospital, he is tended to by Dr. Eve Saks, who tells him that they are testing a drug called zidovudine (AZT), an antiretroviral drug which is thought to prolong the life of AIDS patients —and which is the only drug approved by the Food and Drug Administration (FDA) for testing on humans.... When Ron returns to the hospital, he meets Rayon, a drug addict, and HIV-positive trans woman, toward whom he is hostile. As his health worsens, Ron drives to a Mexican hospital to get more AZT. Dr. Vass, who has had his American medical license revoked, tells Ron that the AZT is "poisonous" and "kills every cell it comes into contact with". He instead prescribes him ddC and the protein peptide T, which are not approved in the US. Three months later, Ron finds his health much improved. It occurs to him that he could make money by importing the drugs and selling them to other HIV-positive patients.... He comes back into contact with Rayon, with whom he reluctantly sets up business since she can bring many more clients. The pair establish the "Dallas Buyers Club", charging $400 per month for membership, and it becomes extremely popular. Ron gradually begins to respect Rayon and think of her as a friend....
Det som lyfter den här filmen är skådespelarinsatserna. Matthew McConaughey vars rollkaraktär är den homofobe cowboyen Ron och Jared Leto som spelar transkvinnan Rayon gör lysande insatser och båda fick varsin Oscar för dem. Filmen speglar också 1980-talets USA som var betydligt homo- och transfientligare än idag, i synnerhet i sydstaterna. Men att det även då fanns flera gayklubbar i Texas synliggörs.

Att stora läkemedelsföretag med mycket pengar har makt att påverka är ett annat tema. Det som gör filmen, med Jean-Marc Vallée som regissör, konstnärligt intressant är att det aldrig blir någon given indelning i "goda" och "onda" karaktärer. Det är komplexa människor som visas. 

Dallas buyers club hade svensk biopremiär 7 mars i år.

Trailern (youtube) till filmen kan du se här.

lördag 15 mars 2014

Könsneutral föräldraskapspresumtion, tredje juridiskt kön och hatbrott.




Könsneutral föräldraskapspresumtion.

I betänkandet (rapporten) Familjerätt valde Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att lämna en reservation (alternativt förslag) om en könsneutral föräldraskapspresumtion. Från reservation 3.
Kvinnliga samkönade par ska inte behöva genomgå en krångligare juridisk process än olikkönade par. I utredningsetänkandet Föräldraskap vid assisterad befruktning (SOU 2007:3) föreslås att den kvinna som är moderns registrerade partner automatiskt ska anses vara barnets förälder, en föräldraskapspresumtion motsvarande den nuvarande faderskapspresumtionen. Vi välkomnar utredningens förslag och anser att regeringen skyndsamt bör återkomma till riksdagen med de lagförslag som krävs.
Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet håller i sak med s, mp och v men Kristdemokraterna har hittills blockerat reformen. Regeringen tillsatte juni 2013 utredningen Utökade möjligheter till ofrivillig barnlöshet. Från sid 11 av direktiven till utredningen.
Utredaren ska därför ta ställning till om föräldraskapet för den kvinna i ett samkönat äktenskap eller samboskap som inte har barnet ska kunna fastställas även i de fall assisterad befruktning har skett utomlands eller i egen regi.
Det är givetvis positivt att regeringen vill utreda hur det ska bli enklare för lesbiska kvinnor att bli juridiskt erkända som föräldrar även om barnet inte kommit till vid någon klinik i Sverige. Dock borde utredningen få tilläggsdirektiv att återigen få pröva införande av en könsneutral föräldraskapspresumtion för gifta par eftersom den förra utredningen (från 2007) inte gett resultat.

Tredje juridiskt kön.

Konstitutionsutskottet i riksdagen ska 1 april lämna sitt betänkande Fri- och rättigheter. Debatt i hela riksdagen blir det 10 april. En del av den rapporten handlar om det ska startas en utredning om införande av ett tredje juridiskt kön. En del transpersoner identifierar sig varken som män eller kvinnor och vill inte heller göra det juridiskt. Sydafrika och Nepal tillåter ett tredje juridiskt kön. Australien, Nya Zeeland och Pakistan har avgjort att ett tredje juridiskt kön ska tillåtas som identfikation på vissa dokument (som pass) men har inte infört reformen i sin helhet i samhället.

Tyskland tillåter som första land i Europa föräldrar att välja att ett barn varken ska identifieras som pojke eller flicka utan ett tredje alternativ, reformen handlar främst om intersexuella (personer som biologiskt har en otydlig könstillhörighet) barn. Regeringen bör i vår tillsätta en utredning som förutsättningslöst granskar reformen. Själv är jag tydligt för införande av ett tredje juridiskt kön som en möjlighet, men låt det utredas.

Hatbrott.

Sophia Metelius (fp) som jobbar inom arbetsmarknadsdepartementet mailade 13 mars om att regeringen då gett rikspolisstyrelsen i uppdrag att redovisa sitt arbete när det gäller hatbrott. Som jag kommenterat innan är det viktigt att också åklagarmyndigheten blir inkopplad men i sak är det positivt att hatbrott äntligen lyfts fram av regeringen. Alliansen har fått, berättigad, kritik för sin passivitet när det gäller kampen emot hatbrott senaste åren. Att det nu blir en prioritering av området är positivt.

Dock är det ännu en brist att transpersoner inte har samma juridiska skydd emot hatbrott som bl.a. homosexuella, bisexuella, invandrare, svarta, judar, muslimer och en del andra grupper har. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har i konstitutionsutskottets betänkande Tryck- och yttrandefrihetsfrågor lämnat en reservation om att transpersoner bör få skydd av lagen om hets mot folkgrupp. Folkpartiet och Centerpartiet håller i sak med s, mp och v men Moderaterna och Kristdemokraterna tvekar ännu om transpersoner bör få samma skydd emot hets som bl.a. homosexuella och bisexuella. M och kd bör omvärdera sin attityd och följa rekommendationerna från EU-parlamentet och Europarådet om att i lag förbjuda hets p.g.a. könsidentitet.



fredag 14 mars 2014

Regeringen har tillsatt utredning om barn ska få få byta kön juridiskt.


20 februari tillsatte den borgerliga regeringen en utredning om nuvarande 18-årsgräns för juridiska könsbyten bör sänkas, avskaffas eller behållas. Från regeringens direktiv till utredningen.
.... En ändring av könstillhörigheten kan således beskrivas som en process i två delar. Den ena delen innefattar den administrativa proceduren för det juridiska fastställandet av ändringen, den andra den medicinska utredningen och behandlingen. Det är den förstnämnda delen som står i fokus för detta utredningsuppdrag.... I propositionen Ändrad könstillhörighet (prop. 2011/12:142) gjorde regeringen bedömningen att frågan om den nuvarande åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet behöver utredas ytterligare. Ett skäl för att se över detta är att transsexualism i många fall, inte minst bland unga, innebär ett psykiskt lidande för personen i fråga på grund av problem som möter i vardagen. Frågan om åldersgränsen bör även ses över mot bakgrund av att fastställelse av ändrad könstillhörighet inte längre är förknippat med krav på något medicinskt ingrepp.... Utredaren ska därför kartlägga och analysera konsekvenserna av nu gällande åldersgräns för fastställelse av ändrad könstillhörighet samt konsekvenserna av en eventuell ändring av denna åldersgräns för barnet självt, för vårdnadshavaren och för förutsättningarna att säkerställa hög kvalitet och tillförlitlighet i de utredningar som utgör grund för beslut, och - ta ställning till om den åldersgräns vid vilken det är möjligt att få en ändrad könstillhörighet fastställd enligt 1 § könstillhörighetslagen bör ändras.... Vid genomförandet av uppdraget ska utredaren beakta de mänskliga fri- och rättigheterna och då särskilt de rättigheter som barn tillerkänns i barnkonventionen. Detta rör särskilt artikel 3, som anger att det är barnets bästa som ska komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör ett barn, och artikel 12, som lyfter fram barnets rätt att självt få komma till tals..... Uppdraget ska redovisas senast den 31 december 2014.
Redan i samband med regeringens HBT-strategi som offentliggjordes i januari signalerade Erik Ullenhag (fp) att en utredning om åldersgränsen för juridiska könsbyten inom kort skulle tillsättas. Det är utmärkt att regeringen tog beslutet i februari och att den ska redovisa sin rapport redan vid årsskiftet. Positivt är också att det i direktiven till den framhålls att barnets bästa ska vara i fokus. Vad som är barnets bästa kommer säkert att tolkas olika. Själv har jag tidigare varit tveksam till om nuvarande åldersgräns för juridiska könsbyten bör sänkas. Och att argumentation för en sådan sänkning (eventuellt avskaffande) har något med HBT-vänlighet att göra. Man kan ju tycka att en människa ska vara mogen och 18 år för att ta ett sådant beslut. Och det kan jag tycka ännu gäller för "könsbytesoperationer" (även om jag hävdar att även där borde det förutsättningslöst prövas om det alltid är till barnets bästa med nuvarande rigida 18-årsgräns).

Men nu handlar det alltså om juridiska könsbyten. Inte om några operationer som blir svåra att återställa om någon som vuxen ångrar sig. Av den orsaken kommer jag i sommar att för första gången att ha med "vill ditt parti sänka (alternativt avskaffa) åldersgränsen för juridiska könsbyten" när jag bedömer partiernas HBT-vänlighet.

Var gränsen exakt ska fastställa bör utredningen noga överväga. Men en riktlinje kan ju vara den nya policyn för ungas byte av namn, att 12-17-åringar med vårdnadshavares rätt har möjlighet att välja ett könskonträrt (namn typiskt för det motsatt könet jämfört med det juridiska) namn. Kanske samma regel borde gälla för juridiska könsbyten.



Flera remissinstanser vill ha förtydliganden om rätten att välja könskonträra namn.



Sveriges borgerliga regering förbereder en ny namnlag. Flera remissinstanser, Diskriminineringsombudsmannen (DO), Ungdomsstyrelsen, RFSL och RFSL Ungdom vill att den nya lagen ska förtydliga rätten att välja könskonträra namn. Alltså att ha frihet att välja förnamn som är typiska ör "det motsatta könet" (motsatt i relation till det egna juridiska könet). I riksdagen framför Sociafldemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet samma sak.

Den svenska lagen säger visserligen inte något om att det skulle vara förbjudet för en man att ha ett typiskt kvinnonamn och vice versa. Men fram till 2009 nekades i princip folk det med hänvisning till att det enligt lagen inte är tillåtet att byta till ett namn som orsakar "obehag". 2009 beslutade regeringsrätten att vuxna personer fritt bör få välja könskonträra namn. 2012 meddelade patent- och registreringsverket att även 12-17-åringar (med vårdnadshavares godkännande) bör ha den rättigheten. Positiva beslut givetvis. Dock är det bara tolkningar av lagen, och policyn kan bli restriktivare igen även om det inte framstår som sannolikt idag.

Utredning vill inte i lag reglera rätten till könskonträra namn.

En parlamentarisk utredning, med representanter för samtliga riksdagspartier, lämnade maj 2013 i enighet ett förslag till en ny namnlag. De valde dock att helt låta bli att föreslå att rätten att välja könskonträra namn skulle vara en del av en ny lag. Flera remissinstanser (sista remissdag var i november 2013) har riktat kritik emot det. Från Diskrimineringsombudsmannens (DO) yttrande.
.... I betänkandets föreslås inte några särskilda bestämmelser kring sådana namn i den framtida namnlagen utan man menar att dagens tillämpning kommer att kunna fortsätta obehindrat. DO önskar dock att det i framtiden ska finnas större tydlighet och en garant för en sådan tillämpning. Med tanke på lagstiftningens normerade syfte är det också viktigt för berörda och annan allmänhet att lagstiftningen är lätt att förstå och förutse. DO anser därför att förarbetena till ny namnlag bör referera till nu gällande praxis att ett så kallat ”könskonträrt” förnamn inte anses väcka anstöt eller skapa obehag för bäraren och att förnamn därför får väljas av vuxna personer oberoende av deras biologiska eller juridiska könstillhörighet.

Vad gäller prövning av omyndiga barns ansökan att välja så kallat ”könskonträrt” förnamn delar DO utredningens bedömning att större barns egen uttalade vilja ska utgöra en viktig faktor. DO önskar här tillägga att en sådan prövning även bör beakta FN:s barnkonvention och dess bestämmelser om att barnets bästa ska komma i främsta rummet i alla beslut och att varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet....
Även Ungdomsstyrelsen kommenterar.
.... Därför menar myndigheten att det är viktigt att ytterligare säkerställa rättigheterna för unga transpersoner. Möjligheten att få byta till könskonträrt namn bör utredas och stärkas, även för personer under 18 år....
 I namnlagsutredningens rapport (sid 244) redovisas en enkät som gjorts.
.... En likaledes stor majoritet, 89 procent, ansåg att föräldrar inte ska ha rätt att ge sina söner flicknamn och sina döttrar pojknamn. 20 procent ansåg emellertid att en sådan könskonträr namngivning av barn ska vara tillåten om barnet samtidigt får ett annat tilltalsnamn. Allra mest negativa till möjligheten att ge barn könskonträra för namn var inom de olika kategorierna män, äldre, lågutbildade och personer med svensk bakgrund... Andelen som anser att föräldrar ska ha rätt att ge sina söner flicknamn och sina döttrar pojknamn är mycket liten. De som anser att föräldrar ska ha en ovillkorlig sådan rätt utgör endast 11 procent....
Ledamöterna i utredningen kommenterar själva.
.... När det gäller barn måste risken för obehag bedömas från fall till fall. Problemet är emellertid i praktiken inte så stort, särskilt som många föräldrar väljer något av de hundratals förnamn vilka uppfattas som mer eller mindre könsneutrala och utan obehag bärs av både män och kvinnor.....Det är också att märka att de större barnens egen uttalade vilja utgör en viktig faktor vid bedömningen av obehagsrisken. Mot bakgrund av den domstolspraxis som sålunda etablerats kan därför problemet med könskonträra förnamn inte betraktas som en stor fråga. Det tydliga utfallet av attitydundersökningen är emellertid intressant på så sätt att det befäster bilden av en genomgående konservativ inställning hos svenska folket i denna fråga....
RFSL är dock för att en könsneutral namnpolicy ska gälla även för barn yngre än 12 år.
.... Detta innebär att barn under 12 år, som är transpersoner, inte har möjlighet att få sitt självupplevda kön återspeglat och erkänt oavsett om dennes vårdnadshavare godkänner detta. Det innebär även att föräldrar till unga transpersoner under 12 år inte kan tillgodose att barnet inte far illa på grund av att de har ett juridiskt namn som barnet själv upplever inte överensstämmer med dennes egen könsidentitet.... RFSL förordar att 18 år i namnlagens 36 § byts ut till 15 år, så att ansökan om att byta ut eller lägga till förnamn eller förändra i efternamn kan göras utan vårdnadshavares medverkan från 15 års ålder.... För barn under 15 år förordar RFSL att det, i fall med två vårdnadshavare, ska räcka med samtycke från en av vårdnadshavarna för byte eller tillägg av förnamn.....
RFSL Ungdom framför liknande åsikter som RFSL.När civilutskottet i riksdagen i februari behandlade betänkandet Familjerätt lämnade s, mp och v en reservation (alternativt förslag) där de framförde bl.a. följande. Från reservation 28.
Namnlagskommittén har i maj 2013 lämnat förslag som innebär att medborgarna ska få större frihet att välja sina namn. Enligt vår mening är det en självklarhet att namnlagen bör göra det möjligt för människor att fritt välja det förnamn de önskar ha, oavsett om de avser att få en ändrad könstillhörighet eller inte. Regeringen bör därför återkomma med förslag till lagändring som gör det möjligt för människor att fritt välja det förnamn de önskar ha.
Rätten till könskonträra namn för vuxna och äldre barn bör förtydligas.

Om s, mp och v syftar på att namnlagstolkningen bör bli könsneutral även för barn yngre än 12 år är dock otydligt. Hittills har s inte ens bekräftat att de ställer sig bakom att 12-17-åringar får (med vårdnadshavares godkännande) välja könskonträra namn. Jag vill förtydliga att jag själv inte delar åsikten från RFSL och RFSL Ungdom att föräldrar fritt ska få välja könskonträra namn för barn yngre än 12 år. Tror inte samhället är moget för en sådan reform och opinionsmätningen från namnlagsutredningen visar ju också det. Däremot håller jag med flera remissinstanser om att det i lagens förarbeten (regeringsförslag etc) bör förtydligas att vuxna personer fritt ska få välja könskonträra namn och att det även bör gälla äldre barn. RFSL:s förslag om att 15-17-åringar bör få välja könskonträra namn utan vårdnadshavares godkännande bör seriöst prövas av regering och riksdag.

Vill du kontakta justitiedepartementet (moderaten justitisminister Beatrice Ask och hennes politiska medarbetare) eller ledamöter i civilutskottet (ansvarigt utskott i riksdagen) är det givetvis möjligt.

måndag 10 mars 2014

Påven är öppen för behov av partnerskapslag för samkönade par.


Påven Francis är öppen för att det kan behövas någon typ av partnerskapslag för samkönade par. Däremot har han attityden att äktenskapet är för en man och en kvinna och har inga planer på att katolska kyrkan ska välsigna samkönade relationer. Från siten Catholic News service.
Pope Francis suggested the Catholic Church could tolerate some types of nonmarital civil unions as a practical measure to guarantee property rights and health care. He also said the church would not change its teaching against artificial birth control but should take care to apply it with "much mercy." Pope Francis' words appeared in an interview published March 5 in the Italian daily Corriere della Sera.....< "Matrimony is between a man and a woman," the pope said, but moves to "regulate diverse situations of cohabitation (are) driven by the need to regulate economic aspects among persons, as for instance to assure medical care." Asked to what extent the church could understand this trend, he replied: "It is necessary to look at the diverse cases and evaluate them in their variety." Bishops around the world have differed in their responses to civil recognition of nonmarital unions. The president of the Pontifical Council for the Family said in February 2013 that some legal arrangements are justifiable to protect the inheritance rights of nonmarried couples. But until now, no pope has indicated even tentative acceptance of civil unions.
Katolska kyrkan har hittills varit extremt homofientlig från officiellt håll. Förre påven Benedict bedrev hätska kampanjer emot samkönade relationer och homoäktenskap. Vatikanen attackerade även ett förslag om en könsneutral sambolag i Italien. Opinionsmätningar från katolska länder visar dock att de flesta i södra Europa och Latinamerika idag respekterar samkönade relationer.

Katolska kyrkan har inte blivit homovänlig

Betyder den nye påvens kommentarer att katolska kyrkan blivit homovänlig? Nix, så är det givetvis inte. Francis framför konservativa värderingar om äktenskapet och är negativ till att samfundet ska välsigna homorelationer. Men det betyder inte att den nya policyn saknar betydelse. För första gången erkänner Vatikanen att det kan finnas ett samhälleligt behov av att ge juridiskt skydd åt samkönade relationer. Senaste åren har Vatikanen och Ryssland varit de i Europarådet som mest hätskt jobbat emot HBTQ-vänliga resolutioner. Förhoppningsvis hamnar Putin nu ensam bland de extrema homohatarna där. Och det här kan göra det enklare att få igenom en könsneutral sambolag i Italien. 

Tidningen Dagen avslöjar för övrigt att många i USA lämnar kristna samfund p.g.a. deras homofientlighet.

Främlingsfientliga gruppen i EU-parlamentet lämnade "alternativt" förslag till HBT-vänlig resolution.

Jag har tidigare redovisat att en bred majoritet i EU-parlamentet röstar för en HBTQ-vänlig resolution. Den gör en bred genomgång av HBTQ-personers sitution, om erkännande av äktenskap, partnerskap etc inom unionen, kampen emot diskriminering och hatbrott, flyktingars situastion etcs. Hela resolutionen kan du läsa här. Att EU-parlamentet skulle anta en tydligt HBT-vänlig resolution gillade inte gruppen EFD som består av främlingsfientliga och nationalistisk partier. Bl.a. är Dansk folkeparti och Sannfinnländarna en del av den. De lämnade ett alternativt förslag som i praktiken betyder att HBTQ-personers mänskliga rättigheter är oviktiga och ingenting som EU ska "blanda sig i". EFD fick i omröstningen stöd av en del inom högergrupperna i EU-parlamentet.

söndag 9 mars 2014

Alliansen bör jobba för samkönade pars fria rörlighet inom EU.


Jag har skickat följande mail till utrikesminister Carl Bildt (m), EU-minister Birgitta Ohlson (fp), HBT-ansvarige ministern Erik Ullenhag (fp), deras närmaste politiska medarbetare, ledamöterna i utrikesutskottet m.fl. Vill du maila eller ringa ledamöter i utrikesutskottet hittar du kontaktinfo här.
I det här mailet föreslår jag

Att regeringen skaffar en samlad strategi för att inom EU jobba för att svenska samkönade äktenskap (och partnerskap) ska bli juridiskt erkända inom alla unionens länder om ett homopar flyttar dit.

Att regeringen nu på allvar börjar jobba inom EU för att få stöd för att FN ska anta en HBT-konvention om HBT-rättigheter.

Utrikesutskottet i riksdagen ska justera betänkandet Mänskliga rättigheter inom utrikespolitiken 27 mars. Debatt och omröstning i riksdagen blir det 16 april. 29 april justerar utrikesutskottet Årsbok för EU och debatt och omröstning följer 9 maj. Först vill jag förtydliga att det är positivt att homorättigheter tre år i rad varit omnämnda i regeringens utrikesdeklarationer. Det är historiskt. 1997-2006 hade dåvarande socialdemokratiska regeringen homorättigheter med i två utrikesdeklarationer (2000 och 2004), nuvarande borgerliga regering har haft HBT med tre gånger (2008, 2012 och 2014) och homorättigheter en gång (2013). Det är förhoppningsvis ett trendbrott även på sikt att homorättigheter varit med tre år i rad och transrättigheter 2 av de senaste 3 åren.

EU bör förbättra sina anti-diskrimineringsdirektiv.

Regeringen förtjänar också en eloge för sitt arbete för att EU ska anta kommissionens förslag till direktiv emot diskriminering. Ett förslag som skulle betyda att alla medlemsländer ska bli skyldiga att ha lagar emot diskriminering inom i princip alla samhällsområden när det gäller kön, etnicitet, sexuell läggning, funktionshinder, religion och ålder. Idag gäller det kravet för kön och etnicitet. För sexuell läggning, funktionshinder, religion gäller medlemsländernas skyldighet bara att ha det när det gäller arbetsmarknaden. Det finns ingen logik i att det ska finnas en rangordning när det gäller lagar emot diskriminering. När det förhandlades om ett förslag till nytt direktiv emot diskriminering så blev det ett kompromissförslag, grupperna som representerar liberaler, socialdemokrater, gröna och vänstersocialister ville att även transpersoner (könsidentitet) skulle bli inkluderade, största högergruppen EPP var tveksamma till att ha med sexuell läggning och i synnerhet könsidentitet. 


Därför är det synnerligen positivt att EU-parlamentet i början av februari antog en resolution , European Parliament resolution of 4 February 2014 on the EU Roadmap against homophobia and discrimination on grounds of sexual orientation and gender identity. För första gången stödde även högergruppen EPP (där m och kd ingår) att transpersoner framåt bör få samma juridiska skydd emot diskriminering som bl.a. homosexuella och bisexuella. Nåväl, så långt kan man inte rikta någon kritik emot svenska politiker. Samtliga riksdagspartier (förutom sd) är tydligt för att EU ska skaffa ett anti-diskrimineringsdirektiv som syftar till att alla länder bör ha skyldighet att ha lagar emot diskriminering pga sexuell läggning och könsidentitet inom i princip alla samhällsområden. 

Den borgerliga regeringen har dock två hemläxor att göra. 

1. Samkönade pars fria rörlighet inom EU.

Idag har EU en policy från 2004 som är en kompromiss där länder som redan erkänner äktenskap eller partnerskap mellan samkönade par inom egna landet även bör erkänna sådana ingångna i annat land i unionen, dock har länder som saknar varje juridiskt erkännande av samkönade par rätt att vägra godkänna ett samkönat äktenskap eller partnerskap om ett homopar flyttar dit och är gifta. En kompromiss vilket gör att bara vissa länder juridiskt erkänner äktenskap ingångna av samkönade par (i bl.a. Sverige) som flyttar dit vilket hindrar den fria rörligheten för dem. Den fria rörlighet som är en central del av EU. 


Här är den borgerliga regeringen oense. Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet vill precis som oppositionspartierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att Sverige inom EU ska jobba för att svenska samkönade äktenskap ska bli juridiskt erkända inom samtliga länder i unionen om ett samkönat par flyttar dit. Kristdemokraterna (och Sverigedemokraterna) är dock emot det. Antingen bör kd ändra sin policy eller bör m, fp och c driva sin linje och strunta i kd. 

2. Att EU ska jobba för en HBT-konvention i FN.

När det gäller den reformen är dessbättre alla riksdagspartier, förutom sd, tydligt för att Sverige bör jobba för en HBT-konvention inom FN. FN har konventioner mot diskriminering p.g.a. etnicitet, kön och funktionshinder men inte mot diskriminering av HBT-personer. FN:s allmänna deklaration om mänskliga rättigheter från 1948 säger inte heller något om HBT-personers rättigheter. FN antog 2011 en resolution om vissa HBT-rättigheter. Den är dock inte politiskt bindande för något land, vilket en konvention är för de länder som skriver på den. 


Det är dags att regeringen nu för fram det här i EU-sammanhang. Att unionen ska ställa sig bakom att FN på sikt ska anta en HBT-konvention. Det kommer dröja flera år innan det blir verklighet men arbetet bör inledas nu.

fredag 7 mars 2014

Regeringen bör tillsätta utredning om äldre HBTQ-personer.


Jag publicerade tidigare idag ett svarsmail från Erik Ullenhag (fp) om äldre HBT-personers situation. Han försöker där förklara hur den borgerliga regeringen resonerar. Jag har sedan skickat ett svarsmail till honom. Socialutskottet i riksdagen ska om några veckor besluta om en rapport just om äldrepolitiken. Vill du maila eller ringa ledamöterna i socialutskottet hittar du infon här.
Hej Erik!

Tack för svaret och de vänliga orden.

Du har kanske läst min recension av regeringens HBT-strategi.  Jag berömmer regeringen för det dokumentet. I princip allt i det är bra - men det handlar också vad som inte finns med.

Äldre HBT-personer.

Ett av områdena är just äldre HBT-personer där det inte finns konkreta förslag i strategin för att förbättra gruppens situation. Det är synnerligen positivt att regeringen, som du förklarar, avsätter pengar för att förbättra HBT-kompetensen inom den offentliga sektorn generellt och bemötandet av HBT-personer inom socialtjänsten. Risken är dock att äldre HBT-personer - igen - hamnar utanför eller att gruppens situation blir en marginell del av policyn. Det har ett värde i sig att fokusera på just äldre HBT-personer. Därför vidhåller jag att regeringen bör ge Socialstyrelsen, i samarbete med Sveriges kommuner och landsting (SKL), i uppdrag att göra en ordentlig utvärdering av hur äldre HBT-personer har det i Sverige idag och i synnerhet i kontakten med offentliga sektorn och privat välfärdsverksamhet som betalas med skattemedel och att Socialstyrelsen vid en sådan utredning ska ha frihet att återkomma med förslag till regeringen för att åtgärda problem. 

Socialutskottet ska 18 mars justera betänkandet Ett värdigt liv - äldrepolitisk översikt 2006-2014. Det kan bli ett gyllene tillfälle att fokusera på bl.a. äldre HBT-personers situation.

Åldersgräns för att byta juridisk könstillhörighet.

Det är bra att regeringen i sin HBT-strategi förtydligar att den planerar att tillsätta en utredning i vår om nuvarande åldersgräns, 18 år, för juridiska könsbyten ska sänkas eller avskaffas. Det är viktigt att utredningen tillsätts, helst inom närmaste månaden, och att den bör avslutas senast 2015.

Inseminationsförsök för lesbiska kvinnor.

Efter att Östergötlands läns landsting i höstas beslutade att likställa avgifterna för lesbiska och olikkönade par när det gäller inseminationer vid kliniker är nu kostnaden för verksamheten jämställd i alla regioner/landsting. Det är givetvis positivt. Dock finns det ännu en diskriminering och det gäller om lesbiska kvinnor ska kunna dela på antalet subventionerade försök. RFSL gjorde en rapport 2012 om regler och avgifter för lesbiska kvinnor som blir inseminerade vid kliniker.

I 14 av 21 län erbjuds den ena kvinnan i samkönade relationer ingen behandling över huvud taget – här tillåts inte kvinnorna i paren dela på försöken.... I Uppsala, Jönköping, Västra Götaland, Värmland, Örebro och Dalarna får kvinnorna i ett samkönat par dela på det totala antalet försök som erbjuds. Att de får ett antal försök per par innebär att de per individ får hälften så många försök som kvinnan i ett olikkönat par.
Att två kvinnor i en relation ska kunna dela på de subventionerade inseminationsförsöken borde vara en självklarhet. För att ta ett exempel. Anders är ihop med Anna. Hon får tre subventionerade inseminationsförsök. Marie, som är ihop med Nathalie, får detsamma. Men efter första försöket,som misslyckas, vill Marie att hennes partner ska få testa istället. 2012 var det möjligt bara i sju landsting. Att ha regler som inte tillåter överlåtande av försök är ett tecken på heteronormativitet. Logiken är att eftersom det är inte möjligt att dela på försöken i en olikkönad relation ska det inte heller vara tillåtet i en kvinnlig samkönad relation trots att det är möjligt. Ansvaret för att få bort den här diskrimineringen finns främst hos landsting och regioner men regeringen och riksdagens partier bör skicka tydliga politiska signaler till sina partikamrater på regional nivå att den här diskrimineringen måste bort.

Transpersoners skydd emot hatbrott.

Jag har informerat om att transpersoner har bättre juridiskt skydd emot hatbrott i 15 länder i Europa jämfört med Sverige. Samt att Europarådet för något år sedan rekommenderade sina medlemsländer att i sina lagar inkludera transpersoner när det gäller lagar om hets emot folkgrupp och straffskärpningsparagrafer vid hatbrott. Som du Erik säkert konstaterat antog EU-parlamentet i början av februari en resolution, European Parliament resolution of 4 February 2014 on the EU Roadmap against homophobia and discrimination on grounds of sexual orientation and gender identity.  Det är ett viktigt framsteg att parlamentet i bred majoritet stödde resolutionen.

Jag vill påpeka att EU-resolutionen rekommenderar unionens medlemsländer att införa lagar som skyddar transpersoner emot hatbrott.

".... J. Hate speech and hate crime....

(v) Member States should register and investigate hate crimes against LGBTI people, and adopt criminal legislation prohibiting incitement to hatred on grounds of sexual orientation and gender identity...."

För första gången stödde även den största högergruppen, EPP (där m och kd ingår), en resolution som förtydligar att kommande direktivt emot diskriminering inom EU även explicit bör skydda transpersoner samt att EU:s medlemsländer bör förbjuda hets även emot transpersoner.

Sveriges regering bör, i enlighet med rekommendationerna från både EU-parlamentet och Europarådet, våren 2014 tillsätta en utredning om transpersoner bör omfattas av lagen om hets emot folkgrupp och om straffskärpningsparagrafen vid hatbrott explicit även ska nämna hatbrott p.g.a en människas könsidentitet.

Mvh

Bengt Held

Uppdatering 1.

Sd och kd vill försämra (och blockera nya) HBT-rättigheter

Dagens nyheter har idag några artiklar om ett eventuellt samarbete mellan Socialdemokraterna och Folkpartiet om Sverigedemokraterna skulle bli vågmästare efter riksdagsvalet i höst.

Bloggen Helds HBT-nyheter kommer aldrig att rekommendera folk hur de ska rösta, jag har tilltro till att varje människa själv kan avgöra det. Jag brukar istället framföra ett uttryck från USA inom HBT-rörelsen där. "Make an informed choise". Jag gillar det.

Det betyder att man visst kan rösta på knökkonservativa politiker om man vill det, man att man också då ska vara medveten om att de vill försämra rättigheter för bögar, lesbiska, bisexuella och transpersoner. Översatt i en svensk kontext accepterar jag givetvis att en del HBT-personer röstar på sd för att de tycker en åtstramad migrationspolitik är viktigast (själv står jag för den generösa migrationsuppgörelse i allt väsentligt som Alliansen och Miljöpartiet träffat) men att folk bör veta att sd (och kd) vill försämra HBT-rättigheter. Och att Kristdemokraterna i nuvarande regering försöker blockera reformer för en modern familjepolitik.

Erik Ullenhag (fp) kommenterar äldre HBT-personers situation.



För någon vecka sedan mailade jag bl.a. äldrepolitiskt ansvariga ministern Maria Larsson (kd) och HBT-politiskt ansvarige ministern Erik Ullenhag (fp) om att regeringen hittills nonchalerat äldre HBT-personers situation. Erik Ullenhag (bilden) har nu skickat ett svarsmail. Jag kommer senare idag publicera mitt eget svarsmail till honom.
Hej Bengt,

Hoppas allt är bra med dig.

Stort tack för dina mejl avseende hbt-frågor. Du skriver klokt och välinsatt om dessa frågor och du bidrar till att flytta fram positionerna ytterligare.

Jag håller med dig om att äldre hbt-personers situation inom vård och omsorg är en viktig fråga. Och som du konstaterar tas frågan upp i hbt-strategin under fokusområdet Hälsa, vård och sociala tjänster. Avsnittet avslutas med att det är viktigt att det inom det sociala området finns kunskap om hbt-perso­ners livssituation och att hbt-personers lika rättigheter säkerställs. Regeringen ser också att det finns ett behov av att särskilt belysa yngre och äldre hbt-personers behov av stöd inom socialtjänsten. Mot denna bakgrund avser regeringen att ge Socialstyrelsen i uppdrag att genomföra insatser i syfte att höja kunska­pen om hbt-personers situation och bemötande inom socialtjänsten. Uppdraget avser främst individ- och familjeomsorgens område och bör lyfta fram frågor så som äldre hbt-personers behov.

I strategin aviseras också ett en satsning för att förstärka arbetet för ökad hbt-kompetens inom offentlig sektor där kommuner och landsting är viktiga aktörer. Regeringen lyfter fram att flera kommuner och landsting har antagit policys för att säkerställa hbt-personers lika rättigheter och möjligheter, och kompetensutvecklande insatser, t.ex. hbt-certifiering av verksamheten. Det finns således goda förutsättningar för kunskapsutveckling som tar vara på befintlig kunskap och erfarenhet som finns inom offentlig sektor och organisationer som företräder hbt-personer. Regeringen anser att fler aktörer inom den offentliga sektorn bör vidta utbild­ningsinsatser som syftar till att öka hbt-kompetensen. Regeringen avser därför att under 2014-2016 avsätta drygt 6 miljoner kronor till utbildningsinsatser som syftar till att öka hbt-kompetensen inom den offentliga sektorn. Utbildningsinsatserna ska ta till vara den kunskap och kompetens som finns hos organisationer som företräder hbt-personer. Mer information om denna satsning kommer att skickas ut till bl.a. kommuner och landsting inom kort.

Regeringens hbt-strategi är den första samlade strategin som tagits fram och därför ett viktigt steg för hbt-frågorna i Sverige. Vi kommer säkerligen behöva ytterligare insatser framöver. Arbetet är inte på något sätt färdigt för att strategin antagits. Jag ser framför mig att vi med den samlade strategin ännu tydligare kommer att identifiera vilka ytterligare insatser som kan komma att behövas. Och att organisationer och enskilda engagerar sig i frågorna ökar förutsättningarna för ett framgångsrikt arbete för ett öppet och inkluderande samhälle.

Återigen tack för din insats!

Vänligen,

Erik Ullenhag

söndag 2 mars 2014

HBT-kultur. Cagellerna - Galleri Lilith Waltenberg.



Anders Matsson ställer nu ut Cagellerna (foton) hos Galleri Lilith Waltenberg nära Stortorget i Malmö. Musikalen La cage aux folles blev en betydande framgång då den sattes upp på Malmö stadsteater 1985 med Jan Malmsjö i huvudrollen som dragshowartisten Albin/Zaza. Låten Vår bästa är tid är nu blev en sång som skulle bli en av Malmsjös mest populära många år framåt. Men givetvis fanns också Jag är den jag är (I am what I am) med.

Anders Mattson jobbade själv i många år som fotograf för bl.a. Malmö stadsteater. Han foton är hämtade främst från omklädes- och sminkrummen inför föreställningen La cage aux folles. Här finns en man med en bar överkropp och mycket hårigt bröst som håller på att förbereda sig och redan är sminkad.
Som fotoutställning är väl bilderna inte sensationella i sig, ibland närmast mediokra. Men det är en del av den kultur som vi idag skulle kalla HBTQ.