fredag 7 december 2012

HBT-kultur. Svikaren - Katarina Wennstam.


Svikaren (2012)  av Katarina Wennstam är en roman om en välkänd (påhittad) fotbollsspelare som hittas mördad. Först riktas misstankarna tydligt åt ett håll. Han har tidigare bytt lag bland Stockholmsklubbarna och efter det blivit närmast hatad av en del. Men det är något som inte riktigt stämmer. Först är det närmast en intuition, våldet är för brutalt för att "bara" handla om en svikna fotbollsfans. Så småningom riktar intresset mot vem spelaren var privat.

Katarina Wennstam försöker göra en roman. Men lika ofta blir det en politisk pamflett. Mot sexism, homofobi och intolerans. Hon har säkert goda intentioner. Och det är tydligt att hon har skaffat sig information om hur det är att leva dolt som homosexuell. Och boken är ibland spännande.

Men trots det finns det en "PK-varning". Inte så att Wennstam väjer för "svåra" saker som att homofobi även finns bland invandrare eller bland en del homo-bisexuella själva (internaliserad homofobi) men det är en präktig attityd som drar ner boken litterärt. Det är svårt att förena skönlitteratur med tydliga (icke-poetiska) politiska budskap. För några år sedan kollade jag Stieg Larssons Män som hatar kvinnor. Och där fanns samma "PK-varning". Men Stieg Larsson lyckades hamna på "rätt sida". Hans bok blev trovärdig. Wennstams hamnar nog på "fel sida". Men är trots det inte ointressant". Ni som vill följa en aktuell debatt om homofobi i skönlitterär form är det en bra bok.

Kritik mot övervakningssamhälle.

Några som ofta lyckats är min favoritgrupp Pet shop boys. I sin låt Integral (Youtube) är de skoningslöst ironiska mot den övervakningsmentalitet i Europa som nått allra längst i deras hemland Storbritannien. Men också mot den attityd där socialdemokratiska Labour och konservativa Tory senaste 10 åren tävlat om vem som är för den mest restriktiva invandringspolitiken.
If you've done nothing wrong
You've got nothing to fear
If you've something to hide
You shouldn't even be here

You've had your chance
Now we've got the mandate
If you've changed your mind
I'm afraid it's too late
I ett Sverige där en del sd-politiker springer omkring med järnrör och sprider främlingsfientlighet och enligt deras nye rättspolitiske talesperson vill skärpa övervakningen kan det här tillämpas på Sverige december 2012. Sd-politikerna tar upp viktiga problem, och deras ordförande Jimmie Åkesson är skicklig oavsett vad man tycker om hans åsikter, men har sällan verkliga lösningar.

Som "politiskt dokument" håller Pet shop boys-låten. Mer tveksamt är om Wennstams bok håller.

Jag önskar mina bloggbesökare en trevlig helg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar