söndag 6 oktober 2019

HBTQ-kultur. Selamlik - Khaled Asmeal.


Från en presentation av Selamlik (2018) av Khaled Asmeal.
Sibkiparken i Damaskus är platsen dit homosexuella män från hela landet tar sig för att träffas. Det är här 21-åriga Furat först får höra talas om Hammamer; stadens osynliga fristäder för bögar. I dessa offentliga badhus, där lukten av lagerblad och Aleppotvål fyller rummen, möts nakna män i den fuktiga ångan. I en annan tid vaknar Furat i panik med vidöppna ögon på asylboendet i småländska Åseda. Han ligger i en pöl av svett i den smala sängen. I drömmen var han påtvingad en ögonbindel och hans händer var bakbundna. Han visste vad som väntade, han har sett klippen som sprids på internet; har sett vad Daesh gör med bögar. Han låser in sig på toaletten, tar pennan och börjar skriva. Det här är berättelsen om Furats och andras resa till Fort Europa. Den bärs av förlust, skam, hat och bottenlös fruktan men i sprickorna gömmer sig också de brinnande passionerna, den glödande njutningen. Romanfiguren Furat lever i kampen för kärleken. Här är hans historia, skildrad för första gången någonsin.
En människa som söker asyl i Sverige.

Det är första gången jag publicerat en recension där en man visar delar av sitt könshår. Och bilden är kanske symbolisk. Det är inte porr, men ibland är den i grå-zonen. Det är detaljerade berättelser om sexuella handlingar och fantasier. Innan Sverige släppte porren fri 1971 hade den på 1960-talet förmodligen efter tvekan låtit få publicerats.

Främst handlar den dock om en människa från Syrien som så småningom söker asyl i Sverige. Shahen av Iran lät på 1970-talet den grupp som idag kallas HBTQ-personer mötas på barer om det var "diskret". Så länge de inte engagerade sig politiskt emot regimen. Den brutale diktatorn Bashir i Syrien är definitivt inte "homovänlig" men han har tydligen en släkting som är öppet homo inför de närmaste och besöker gay-evenemang i det dolda. Khaled Asmeal antyder den här dubbel-moralen.

Den berör några av de mest centrala debatterna.

Det handlar om Syrien, krig, flyktingar, homofientlighet, islam, människosmugglare etc. Den berör några av de centrala debatterna i Sverige. Khaled Alesmael har brister som författare. Ofta blir det mer som en självbiografi än en roman. Men det betyder inte den är ointressant eller dålig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar