Ibland så lämnar jag dagspolitiken och nyheterna och fokuserar på.... känslor.... relationer....filosofi....det där vi människor har att hantera. Varenda en av oss,
The american dream.
Det hör vi svenskar väl direkt. Folk långt ut på högerkanten, säkert någon konservativ heterosexuell man från Texas, som låtsas att det inte finns några diskriminerande strukturer. Att om folk inte blir rika är det för att de är lata. Typisk USA-höger-propaganda.
"Jag känner till hur mycket rasism det funnits här och ibland ännu finns. Men jag älskar Amerika"
Ray Charles, välkänd svart sångare, i ett gammalt citat.
För många av oss i Sverige kan det tyckas var en gåta att så många på USA:s vänstersida (liberaler och vänsterut), svarta, HBTQ-personer, feminister, folk från etniska minoriteter omfamnar "the american dream". President Barack Obama gör det garanterat.
Finns det inte diskriminerande strukturer?
Ser de inte vilka diskriminerande strukturer det finns? Tror de på allvar att en fattig svart lesbisk kvinna har samma chans att bli miljonär som en vit heteroman?
Men det finns en missuppfattning i Europa om vad "the american dream" egentligen är. Det är inte främst en beskrivning av verkligheten, hur situationen just nu är. Utan ett ideal att sträva emot. Det finns massor av människor som bokstavligen startat där med två tomma händer och sedan blivit miljonärer. Det vet de flesta i USA men majoriteten (förutom en del långt ute på högerkanten) konstaterar också hur svårt det är för delar av befolkningen att komma ur fattigdom.
"The american dream" handlar om att när ett samhälle tillåter fri debatt och spridande av kunskap (något USA var relativt ensamt om i världen på 1800-talet, vid sidan av Storbritannien var USA då förmodligen det enda landet med verklig yttrandefrihet, trots massor av brister i de två länderna i övrigt) kommer varje ny generation göra landet något bättre. Ge möjligheter till fler människor.
Det handlar om en riktning.
Ibland har det gått förfärligt långsamt. Svartas rättigheter blev i fokus först på 1950- och 60-talet, kvinnors på 1970- och 80-talet och HBTQ-personers senaste 20 åren. President Obama har mött hårt motstånd när han velat lyfta fram fattigdomen i landet och löntagares rättigheter, precis som Demokraterna fick erfara på 1960-talet.
"The american dream" hyllas av många liberaler och vänsterfolk i USA för att det anger en riktning, ett ideal att närma sig. Inte en beskrivning av hur det är just nu.
Inget land kan kopiera system i andra länder. Men vi kan lära oss av varann i vissa delar. Och ibland skulle jag vilja att liberal-progressiva rörelser i USA och Europa samarbetade mer. I synnerhet när högerpopulistiska rörelser drar fram i Europa och när Front national har etablerat sig på en 25 %-nivå i Frankrike. Och när Tea party-rörelsen ibland har förgifta den politiska debatten i USA,
Här är Fame (Youtube) av Irene Cara. Från 1980. En låt som kanske mer än någon annan är en symbol för "the american dream"
.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar